O situaţie inacceptabilă care a durat un an: Aparatul de topit tumori va putea fi folosit din ianuarie

miercuri, 26 noiembrie 2014, 02:56
2 MIN
 O situaţie inacceptabilă care a durat un an: Aparatul de topit tumori va putea fi folosit din ianuarie

Timp de mai bine de un an, aparatul de topit tumori canceroase nu a putut fi folosit dintr-un motiv ridicol: medicul specializat să lucreze la el a plecat în străinătate.

Aparatul de brahiterapie de la Insti­tutul Regional de Oncologie (IRO) care nu a mai fost folosit de mai bine de un an, pentru că singurul radioterapeut autorizat să-l folosească a plecat din unitatea me­dicală, va fi repus în funcţiune de la în­ceputul anului viitor, după ce noul medic trimis de IRO la specializare va fi autorizat să-l folosească de către Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN). „Medicul trimis de noi a terminat cursul de specializare la Institutul Oncologic din Bucureşti, iar în ianuarie va susţine examenul la CNCAN. Deci, cel mai probabil, apara­tul va fi folosit iar începând cu luna ia­nuarie a anului viitor“, a explicat ec. Mirela Grosu, manager IRO.

Brahitera­pia este o altă formă de radioterapie, şi este considerată un tratament avansat pentru afecţiunile oncologice. Aceasta presupune introducerea de surse radioactive în interiorul sau în imediata ve­cinătate a tumorii, surse care apoi admi­nistrează o doză mare de radiaţie în zona respectivă.

Specialiştii susţin că procedura reduce expunerea la radiaţii a ţesuturilor sănătoase. Pacienţii care au indicaţie pentru „topirea“ tumorilor cu ajutorul aparatului de brahiterapie suferă de cancere din sfera ginecologică, cancer de sân, pulmonar sau colo-rectal. Bolnavii de la IRO care au avut indicaţie pentru aparatul de brahiterapie în intervalul în care acesta nu a fost folosit au fost îndrumaţi către Institutul Oncologic din Bu­cureşti. Aparatul achiziţionat de institut cu 1,8 milioane de lei nu poate fi încă folosit pentru că cel de-al doilea radioterapeut trimis de conducerea institutului la specializare nu a susţinut încă examenul la CNCAN.

Primul radioterapeut care a fost autorizat pentru folosirea aparatului şi-a luat anul trecut concediu fără plată pe o perioadă de un an de zile, şi a lucrat în alte clinici din străinătate şi din Bucureşti. La jumătatea lunii aprilie, medicul a făcut o solicitare pentru prelungirea concediului, însă cererea nu i-a fost aprobată, iar specialistul a ales să plece definitiv din cadrul institutului. Cancerul a provocat, în 2013, moartea a 202 persoane din judeţ, din 100.000 de locuitori.

Comentarii