Oferte pentru proiectarea reabilitării Casei Dosoftei şi a bojdeucii din Ţicău

vineri, 05 august 2016, 01:54
2 MIN
 Oferte pentru proiectarea reabilitării Casei Dosoftei şi a bojdeucii din Ţicău

Consiliul Judeţean (CJ) a găsit consultanţi pentru proiectele de reabilitare a două clădiri-monument.  

Pentru realizarea documentaţiilor tehnico-economice aferente muzeului “Sf. Ierarh Dosoftei Mitropolitul”, contract evaluat de CJ la 273.700 lei, au depus oferte două firme ieşene: SC Elma Stil SRL şi Avensa Consulting SRL. Pentru documentaţiile aferente muzeului “Ion Creangă” au fost depuse tot două oferte, de către Elma Stil SRL şi Aduro Impex SRL Bucureşti. Acest contract are o valoare estimată de 206.900 lei. “Ofertele depuse vor intra în analiza tehnico-economică a comisiei de licitaţii şi, dacă vor îndeplini condiţiile solicitate, aceasta se va pronunţa asupra câştigătorului.

Contractele se vor derula în trei etape, respectiv întocmirea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie, întocmirea proiectului tehnic şi acordarea asistenţei tehnice din partea proiectantului pe toată durata de execuţie a lucrărilor. Proiectul trebuie să urmărească descrierea criteriilor de eligibilitate aşa cum sunt ele prevăzute în grila de evaluare tehnică şi financiară din cadrul condiţiilor specifice de accesare a fondurilor prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, axa prioritară 5, prioritatea de investiţie 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului cultural”, a declarat purtătorul de cuvânt al CJ, Vlad Ciobanu.

Casa Dosoftei a fost construită în timpul domniei lui Antonie Vodă Ruset, în perioada 1677-1679, fiind sediul celei de-a doua tiparniţe din Iaşi. Muzeul adăposteşte filiala de literatură veche a Muzeului Literaturii Române, printre exponate numărându-se Cazania sau Carte românească de învăţătură, prima tipăritură în limba română de pe teritoriul Moldovei. Construită în 1842, bojdeuca din Ţicău a devenit în 1918 primul muzeu memorial al unui scriitor român. Formată din două camere dispuse de o parte şi de alta a unui antreu, bojdeuca a fost restaurată în două rânduri, în 1942 şi 1985. Lângă bojdeucă a fost construită în 1989 încă o clădire, în care se află librăria şi expoziţia foto-documentară.

CJ mai derulează două licitaţii, pentru documentaţiile aferente proiectelor de reabilitare a Casei Pogor şi Casei Gane. Pentru a putea obţine finanţarea din partea Comisiei Europene, proiectele trebuie depuse până pe 25 noiembrie.

Comentarii