Ortopedul condamnat pentru mită, pensionat de UMF Iaşi

miercuri, 21 iunie 2017, 01:50
2 MIN
 Ortopedul condamnat pentru mită, pensionat de UMF Iaşi

Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi a refuzat să îi prelungească contractul or­topedului ieşean Paul Botez, pe postul de profesor, fiindcă acesta a depăşit vârsta de pensionare. Senatul a respins în unanimitate cererea acestuia, argumentând că nu îndeplinea condiţiile minime pentru gradul didactic pe care îl solicita. 

Rectorul UMF Iaşi, prof.dr. Viorel Scripcariu, ar­gumentează că vrea să instituie o politică în universitate să nu se prelungească contractele profesorilor care depăşesc vârsta pensionării decât acolo unde nevoile disciplinei o impun, cum a fost recent la neonatologie. „Politica mea este să nu prelungesc pe nimeni, fiindcă, conform legii, consider că e normal ca un cadru didactic să se pensioneze la 65 de ani. Sigur că există acea Hotărâre de Guvern care spune că, dacă se îndeplinesc condiţiile din grila cu standardele minime naţionale, se poate continua pe o perioadă de cinci ani de zile. Însă legea mai spune că prelungirea se face doar dacă nevoile disciplinei o impun, iar la ortopedie am rămaşi un profesor, un conferenţiar şi doi şefi de lucrări“, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu.

Acesta a spus că, fără a fi un factor decisiv, a contat şi condamnarea definitivă cu suspendare de doi ani şi jumătate încasată de Botez pentru mită la începutul acestui an, după ce a prestins 5.000 de lei de la un pacient pentru a face o operaţie. „Nu am luat în calcul recenta condamnare a profesorului Botez, deşi, din punct de vedere moral, ar trebui să ţinem cont de lucrul acesta, chiar dacă el s-a petrecut în activitatea lui de medic primar şi nu de profesor universitar. Subiectiv, din punct vedere personal, nu puteam să trecem peste asta“, a completat rectorul UMF Iaşi.

 

 

Comentarii