Patru laboratoare de la UAIC, renovate de importante firme ieşene

miercuri, 28 septembrie 2016, 01:57
3 MIN

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a încheiat un parteneriat prin care patru firme importante de IT din Iaşi renovează sută la sută, din temelii, patru laboratoare ale Facultăţii de Informatică în care-şi desfăşoară activitatea studenţii acesteia.  

Astfel, din primul semestru al acestui an universitar, studenţii vor putea învăţa în laboratoarele construite de către cei de la Gemini CAD Systems, Amazon şi Bitdefender, în timp ce din al doilea semestru va fi deschis şi laboratorul renovat de firma AQUASoft. Conform informaţiilor obţinute în exclusivitate de către „Ziarul de Iaşi“, parteneriatul s-a născut la iniţiativa firmelor de IT din Iaşi „interesate de îmbunătăţirea actului didactic la facultăţile de profil din Iaşi“. „Firmele au dorit să aducă ceva din «aerul» specific birourilor pe care le au deschise la Iaşi, pentru ca studenţii să facă trecerea mai uşoară din laboratorul unde învaţă spre locul unde vor fi angajaţi mai apoi. Pe lângă folosirea mai eficientă a spaţiului avut la dispoziţie, firmele au venit cu idei proprii de aranjare a birourilor, de distribuire a curentului electric, a wireless-ului, de aranjare a video-proiectoarelor şi a instalaţiilor de aer condiţionat sau de împrospătare cu aer curat“, a declarat conf.dr. Adrian Iftene, decanul Facultăţii de Informatică de la UAIC.

Conform acestuia, firmele s-au ocupat de toate detaliile. Au amenajat spaţiul prin pregătirea pereţilor, gestionarea instalaţiei de iluminat, a reţelei de alimentare cu energie electrică, inclusiv prin reamenajarea podelei, au amplasat distribuitoare wireless, mese, scaunde, calculatoare, videoproiector, table, chiar şi cuiere necesare studenţilor. „Ce e nou: conceptul de spaţii speciale pentru laptopuri, cu tot ce presupune asta (prize pentru curent, wireless, etc.), ceea ce e diferit de dotarea clasică a laboratoarelor, unde toate mesele erau pline cu calculatoare. În prezent, foarte mulţi studenţi de la facultate, peste 50%, au laptopuri pe care le folosesc la activităţile didactice, iar laboratoarele nou construite ţin cont de acest aspect“, a adăugat decanul.

Laboratoarele au fost gândite de către fiecare firmă în parte, stabilindu-şi fiecare un buget ce, conform decanului, a fost cu siguranţă depăşit, „în dorinţa de a pune calitatea pe primul plan“. Reprezentanţii Gemini CAD Systems au precizat că investiţia va crea un mediu modern de învăţare pentru studenţii de la UAIC. „Ca o companie locală, cu soluţii proprii de hardware şi software dezvoltate, sunt siguri că astfel de investiţii pot duce la o performanţă susţinută. Deşi proiectul este încă în lucru, sunt convinşi că totul va fi pregătit până la deschiderea anului academic“, au precizat aceştia într-un mesaj pe Facebook. Laboratoarele vor fi inaugurate într-o ceremonie festivă în data de 9 octombrie, la care vor participa membri din conducerea facultăţii, au universităţii şi ai companiilor. Un proiect similar a fost desfăşurat anul trecut şi la Cluj-Napoca, când trei firme partenere EBS Romania SA, MPH Consulting Romania SRL şi Porsche AG au renovat şi inaugurat în decembrie trei laboratoare ale Facultăţii de Matematică şi Informatică de la Universitatea „Babeş – Bolyai“ din Cluj-Napoca. 

Comentarii