Primarul Paşcaniului, pus ieri sub acuzare în dosarul frăţiei penalilor

Pentru mişmaşurile de anii trecuţi, primarul din Paşcani a fost pus sub control judiciar

miercuri, 25 martie 2015, 03:01
3 MIN
 Pentru mişmaşurile de anii trecuţi, primarul din Paşcani a fost pus sub control judiciar

Procurorii DNA l-au pus ieri sub acuzare pe primarul municipiului Paşcani, Dumitru Pantazi, pentru implicarea din dosarul “Agrocomplex”. Pantazi va fi cercetat timp de 60 de zile sub control judiciar. Doi actuali parlamentari sunt acuzaţi în acest caz.

Un nou nume greu din politica păşcăneană a fost ieri pus sub acuzare de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Dumitru Pantazi, primarul în funcţie al Paşcaniului, s-a prezentat ieri la sediul DNA, unde i s-a prezentat acuzaţia de complicitate la abuz în serviciu pentru fapte ce ar fi avut loc în perioada în care era viceprimar al municipiului. Numele lui Pantazi apare în acest dosar care zguduit scena politică a Paşcaniului după ce doi actuali parlamentari originari de acolo au fost şi ei acuzaţi oficial de anchetatorii anticorupţie. Dosarul vizează o serie de presupuse ilegalităţi comise la Paşcani începând cu 2007, atunci când, pentru a exonera de datorii o firmă de-a lui Pantazi, întreg Consiliul Local, în frunte cu primarul de atunci – Neculai Răţoi, au susţinut o hotărâre ilegală.

Implicarea lui Pantazi

Potrivit procurorilor DNA, pe 19 septembrie 2007, în calitate de acţionar al SC Agrocomplex Lunca Paşcani şi de viceprimar, Dumitru Pantazi şi-ar fi convins colegii din CL să voteze hotărârea prin care firma sa era exonerată de plata către buget a aproximativ 1 milion de lei. Procurorii consideră că acele clarificări pe care Pantazi le-ar fi făcut la respectiva şedinţă se încadrează la infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu de pe urma căreia actualul primar al Paşcaniului a obţinut foloase necuvenite.

La finalul acestei şedinţe, s-a votat în sensul adoptării unui proiect de hotărâre prin care a fost aprobată «scutirea la plată pentru sumele datorate de SC Agrocomplex Lunca Paşcani SA bugetului local al municipiului Paşcani reprezentând chiria datorată pentru anii 2002, 2003, 2005 şi 2007 şi a tuturor majorărilor de întârziere datorate pentru neplata în termen a obligaţiilor din contractul de închiriere». Ulterior exercitării controlului de legalitate de tre Prefectul Judeţului Iaşi, în cunoştinţă de cauză, responsabilii Consiliului Local Paşcani nu au repus pe rol debitul pe care SC Agrocomplex Lunca Paşcani SA îl avea faţă de bugetul local”, au precizat procurorii ieşeni.

Aceştia au mai arătat că, în septembrie 2011, dreptul Primăriei Paşcani de a cere recuperarea datoriei s-a prescris, iar firma lui Pantazi a scăpat fără să plătească debitul. Între timp, acesta ajunsese, cu tot cu penalităţi, la peste două milioane de lei, bani nerecuperaţi nici în prezent.

În acest dosar DNA îi acuză de abuz în serviciu pe toţi foştii consilieri locali de la Paşcani din 2007, 17 la număr. Printre aceştia se numără şi Florin Constantinescu, actual senator. Alte persoane din administraţia păşcăneană sunt de asemenea cercetaţi în acest dosar. Reporterii “Ziarului de Iaşi” au încercat, în cursul zilei de ieri, prin apeluri telefonice şi prin SMS, să ia legătura cu Dumitru Pantazi pentru a obţine un punct de vedere, dar primarul nu a răspuns.

 

Comentarii