Peste 150 de parlamentari îi cer lui Hollande să recunoască Palestina

luni, 27 februarie 2017, 08:50
2 MIN
 Peste 150 de parlamentari îi cer lui Hollande să recunoască Palestina

Peste 150 de parlamentari francezi din întregul spectru politic îi cer preşedintelui François Hollande să recunoască Palestina înainte să-şi încheie mandatul de cinci ani, într-o scrisoare adresată şefului statului publicată în Le Journal du Dimanche (JDD), relatează Reuters.

”Franţa trebuie să-şi marcheze voinţa de a ieşi din impasul acestui conflict (între Israel şi Palestina) reafirmând solemn, în numele dreptului inalienabil la autodeterminare, că poporul palestinian este îndreptăţit să se doteze cu un stat”, scriu ei. ”Ţine de respectarea dreptului internaţional şi de securitatea Israelului”. ”Aţi spus-o chiar dimneavoastră, domnule preşedinte, «doar negocierile bilaterale pot izbândi»”, continuă cei 153 de semnatari. ”A venit, deci, vremea ca negocierile să se desfăşoare pe picior de egalitate, de la stat la stat. Franţa nu poate să promoveze în exprimările sale oficiale soluţia celor două state şi să recunoască doar unul. Faptele trebuie să ne urmeze vorbele”.

”Domnule preşedinte, arătaţi-vă la înălţimea mizei şi nu lipsiţi de la această întâlnire cu Istoria, recunoscând încă din prezent statul Palestina”. Între semnatari se află deputaţi şi senatori care reprezintă cea mai mare parte a grupurilor politice – Les Républicains, Partidul Socialist, Europa-Ecologie-Verzi sau Partidul Comunist francez. Până în prezent, 137 de ţări au recunoscut Palestina ca stat, potrivit Misiunii permanente de observare a Palestinei la ONU. În Franţa, Parlamentul a adoptat în decembrie 2014 o rezoluţie cu caracter neconstrângător care invită Guvernul să recunoască Palestina.

În ianuarie 2016, Laurent Fabius, la acea vreme ministru de Externe, avertiza că Franţa va recunoaşte statul palestinian în cazul eşecului unei invitaţii franceze de relansare a negocierilor de pace între cele două părţi, aflate într-un punct mort din aprilie 2014. Această poziţie a fost nuanţată între timp de succesorul său la Quai d’Orsay, Jean-Marc Ayrault, care a dat asigurări că recunoaşterea statului palestinian nu va fi ”automată”. Pentru moment, doi candidaţi în alegerile prezidenţiale din aprilie-mai, Benoît Hamon (PS) et de Jean-Luc Mélenchon (La France insoumise), şi-au înscris o recunoaştere a statului palestinian în program. 

 

 

Comentarii