De Business

Punem punctul pe știi

Plata defalcată a TVA, întoarsă pe toate părţile la Fisc

duminică, 17 septembrie 2017, 09:23
3 MIN
 Plata defalcată a TVA, întoarsă pe toate părţile la Fisc

Noutatea fiscală care bulversează mediul de afaceri din judeţul nostru dar şi din întreaga ţară a devenit tema numărul unu atât pentru firmele şi societăţile ieşene cât şi pentru reprezentanţii fiscului. În acest context, cei de la Direcţia General Regională a Finanaţelor Publice Iaşi organizează o întâlnire specială cu contribuabilii marţi,  19 septembrie, pentru a se clarifica anumite nelămuriri din domeniul fiscal. 

„Lucrurile se întâmplă cu rapiditate, a avut loc o sesiune de întâlniri cu oamenii din teritoriu, de la celelalte Direcţii. Au fost câţiva funcţionari la Bucureşti, au preluat de acolo iar acum diseminează informaţiile în cadrul unor întâlniri care au loc aici. Volumul de muncă se va vedea după 1 octombrie, când o parte mai mică sau mai mare dintre contribuabili va aplica pentru plata defalcată de TVA. Scopul măsurii este să micşoreze diferenţa dintre sumele declarate de contribuabili şi cele încasate de fisc. I se mai spune şi GAP de TVA. Neplata în totalitate a sumei declarate e o formă de evaziune, deoarece ei amână plata cu o lună, două şi tot aşa, dar nici nu lucrează la negru, ca să fie fraudă“, a precizat Marian Bosianu, şeful Fiscului din regiunea Moldovei. Acesta mai spune că, odată ce contribuabilii depun opţiunea, ei nu se mai pot retrage şi că acest cont care se va deschide în trezorerii trebuie alimentat de clienţi cu TVA de fiecare dată, fără simcope. „În condiţiile în care o firmă doreşte să primească înapoi sume din contul TVA, va depune o cerere pentru transferul acelei sume în alt cont, deoarece nu se eliberează numerar. Aprobarea transferului se face în trei zile lucrătoare, este un termen foarte scurt, trebuie să ne organizăm foarte bine astfel încât să eliminăm timpii morţi. Echipa de inspecţie  fiscală este cea care verifică situaţia fiscală a contribuabililor“, a mai precizat Bosianu cu privire la proceduri. Cei care doresc să facă transferuri pot opta pentru două modalităţi, să-şi depună solicitările la registratură ori să o încarce online pe site. Doina Naum, cea care se află pe postul de Director Executiv Colectare, ne explică faptul că această măsură se încearcă în Po­lonia pentru a diminua evaziunea fiscală. Men­ţionăm faptul că plata defalcată a TVA-ului în Polonia este momentan opţională. Un sistem pus la punct în ultimii doi ani, nu unul gândit peste noapte, ca la noi. De asemenea, splitul de TVA a mai fost încercat şi în Bulgaria, însă din cauza poverii admi­nistrative, a impactului semnificativ asupra capitalului de lucru şi a influenţei nefaste asupra într­e­prinderilor mici şi mijlocii, care riscau să intre în fa­liment, bulgarii au renunţat la măsură în 2007.  

Pe lângă această temă controversată, angajaţii fiscului ieşean abordează în cadrul întâlnirii de marţi şi tema impozitului pe venituri din drepturi de proprietate intelectual şi contracte sociale şi modificările aduse prin legea 177/2017, privind codul fiscal.  Întâlnirea are loc la sediul central, începând cu ora 10, în sala de şedinţe de la primul etaj. Întâlnirea este dedicată atât persoanelor fizice şi juridice iar pentru participare se fac programări prin intermediul unui formular direct pe site-ul agenţiei, la următorul link: https://www.anaf.ro/asistpublic/. Reprezentanţii fiscului recomandă ieşenilor să trimită şi setul de întrebări pe care vor să le adreseze, odată cu soli­citarea de programare. 

Comentarii