Prefectul a ignorat condamnarea primarului din Valea Seacă de acum 3 ani

miercuri, 02 septembrie 2015, 01:56
2 MIN
 Prefectul a ignorat condamnarea primarului din Valea Seacă de acum 3 ani

Tranşarea situaţiei de la Valea Seacă trenează.

Repre­­zen­tanţii PNL au cerut în urmă cu peste o lună prefectului Dan Cârlan să constate încetarea de drept a mandatului primarului co­mu­nei, Valeriu Roman. Acesta a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru înşelăciune, în urma unui contract încheiat cu SC Cotnari SA.

Roman a preluat de la Cotnari SA un lot de marfă, garantând achitarea acestuia cu imobile deja ipotecate. Marfa a fost vândută, fără însă ca datoria către Cotnari SA să fi fost achitată integral. Pe parcursul cercetărilor, Roman şi soţia acestuia şi-au recunoscut faptele. Sentinţa a rămas definitivă pe 28 iunie 2012, la scurt timp după ce Roman fusese reales în funcţie. La acea dată, legea menţiona, printre motivele care duceau la încetarea de drept a mandatului, „condamnarea definitivă la o pedeapsă privativă de libertate“, fără a se menţiona dacă situaţia se referă doar la pedepsele cu executare sau şi la cele cu suspendare.

În urmă cu trei luni, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că încetarea mandatului se produce în ambele situaţii. „Noi am transmis documentaţia la secretarul comunei. Ne-a răspuns, dar ezitant, fără a face o propunere concretă. Conform legii, ordinul prefectului de încetare a mandatului se emite după primirea de la secretarul comunei a unui propuneri. Nu pot să emit un ordin decât pe baza referatului. I-am trimis chiar azi secretarului o nouă adresă, prin care i-am cerut clar să vină cu o propunere, alb sau negru. Am discutat şi cu primarul, care a cerut să nu luăm o decizie înainte de a-l fi ascultat, cum mi se pare şi normal. Ne vine referatul, îl chem la audieri şi apoi luăm decizia“, a declarat prefectul Dan Cârlan.
 

Comentarii