De Sănătate

Punem punctul pe știi

Premieră la IRO, în cadrul maratonului chirurgical româno-american. Operaţii de reconstrucţie a sânului cu piele, grăsime şi muşchi din zona abdominală

marți, 16 februarie 2016, 02:52
2 MIN
 Premieră la IRO, în cadrul maratonului chirurgical româno-american. Operaţii de reconstrucţie a sânului cu piele, grăsime şi muşchi din zona abdominală

Echipa româno-americană care a operat gratuit pacienţi diagnosticaţi cu malformaţii cranio-faciale sau cu sechele după intervenţii de extirpare a tumorilor canceroase a încheiat cel de-al doilea maraton chirurgical. În două săptămâni, medicii au operat 14 pacienţi cărora li s-au efectuat 33 de proceduri chirugicale. În prima săptămână au fost trataţi nouă pacienţi cu malformaţii craniofaciale de diferite tipuri, la care s-au făcut reconstrucţii de boltă palatină, buză şi nas, iar în a doua săptămână, cinci paciente care au au avut cancer de sân au beneficiat de reconstrucţii de sân, prin metode complexe. 

„În prima etapă au fost operaţi nouă copii cu malformaţii cranio-faciale. În cea de-a doua săptămână, s-au efectuat o serie de reconstrucţii mamare. Pentru Institutul Regional de Oncologie, ele reprezintă un pas înainte şi, începând de azi, se poate spune că IRO este singurul centru din România în care se poate face tratamentul complet al cancerului de sân, începând de la diagnostic, tratament chirurgical, hormonal şi reconstrucţie specifică”, a arătat profesorul Dragoş Pieptu, chirurg plastician în cadrul IRO, coordonatorul proiectului.

În paralel cu efectuarea procedurilor medicale, proiectul a inclus şi o componentă educaţională la care au participat rezidenţi şi tineri specialişti de chirurgie plastică, maxilo-facială, sau ORL din Iaşi şi Bucureşti. În acest sens, operaţiile au putut fi urmărite în transmisiune directă în amfiteatrele de la IRO. Mai mult, medicii rezidenţi au putut participa la prezentări pe teme de malformaţii cranio-faciale, reconstrucţii după cancer de sân sau după rezecţii de tumori abdomeno-pelvine. Echipa româno-americană a prezentat şi un curs practic de microchirurgie pentru începători, desfăşurat în Centrul de Simulare şi Training în Chirurgie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi.

„În cea de-a doua săptămână a proiectului s-a extins colaborarea dintre UMF Iaşi şi University of Virginia şi pe partea de reconstrucţii oncologice. Prin colaborarea medicilor de la IRO cu specialiştii veniţi din SUA s-au făcut două reconstrucţii de sân cu ţesut propriu, cu lambou. Este pentru prima oară când se face aşa ceva la Iaşi. Pacientele sunt încă internate, parcursul lor postoperatoriu fiind favorabil. Pentru reconstrucţia sânului s-a folosit piele, grăsime, muşchi din zona abdominală care au fost reataşate la vasele de pe cutia toracică, cu ajutorul microscopului. Este o operaţie foarte fină şi delicată prin care sânul refăcut este mai apropiat de senzaţia sânului normal. Pentru prima intervenţie s-a stat în sală opt ore”, a subliniat Daniel Murariu, chirurg plastician stabilit în SUA, iniţiatorul colaborării româno-americane. Intervenţiile chirurgicale au fost posibile în baza unei colaborări dintre UMF Iaşi şi University of Virginia.

Scopul acesteia este înfiinţarea primului centru cranio-facial din România. Proiectul în valoare de 220.000 de dolari este finanţat de Rotary International, printr-un Global Grant susţinut de Clubul Honolulu Sunset din Hawaii, la care au colaborat şi cluburile Rotary din Iaşi şi Moldova. Anul trecut, prin intermediul aceluiaşi proiect au fost operaţi gratuit alţi 18 pacienţi.

 

Comentarii