De Business

Punem punctul pe știi

Preţul benzinei a coborât la Iaşi sub pragul de 5 lei

vineri, 09 ianuarie 2015, 02:50
2 MIN
 Preţul benzinei a coborât la Iaşi sub pragul de 5 lei

Preţul benzinei a coborât şi la Iaşi sub pragul de 5 lei la unel staţii de carburanţi, startul acestei scăderi fiind dat înainte de Crăciun de staţii din Bacău şi Focşani. Reporterii „Ziarul de Iaşi” au făcut ieri un tur al benzinăriilor din oraş şi au găsit trei companii care comercializau benzina 95 cu mai puţin de 5 lei.

Este pentru prima dată în ultimii patru ani când preţul benzinei a coborât sub 5 lei pe litru, iar motivul acestei scăderi este prăbuşirea preţului la barilul de petrol de la un maxim de 115 dolari în vară, la mai puţin de 50 de dolari în prezent, potrivit Ziarul Financiar. În Iaşi, benzina poate fi găsită la un preţ mai mic de 5 lei la staţiile Petrom de pe strada Sfântul Lazăr (4.96 lei) şi din Baza 3 (4.98 lei), Lukoil de pe strada Sfântul Lazăr (4.96 lei) şi Socar de la baza Podului Bucium (4.99 lei).

VEDETI PRETURILE AICI:

La celelalte companii distribuitoare de carburanţi, ieri se practicau preţuri mai mari de 5 lei, astfel: la staţia Rompetrol din Bucium litrul de benzină era 5.07 lei, la staţia MOL din Nicolina preţul era 5.07 lei, iar la staţia OMV VIVA din Bucium preţul era 5.01 lei. „Auzeam la televizor că au scăzut prin alte judeţe şi chiar mă întrebam de ce la noi nu pică preţul sub 5 lei. Am avut surpriza azi, când am venit să alimentez. N-am mai alimentat de trei zile, dar cred că de azi a scăzut la benzină”, ne-a spus Florin, un şofer care alimenta ieri într-o staţie Lukoil.

În ceea ce priveşte preţurile litrului de motorină, dintre staţiile amintite, cele mai bune preţuri puteau fi găsite la Socar (5.11 lei), Lukoil şi Petrom de pe Sfântul Lazăr (5.12 lei) şi Petrom – Baza 3 (5,13 lei), în timp ce la Rompetrol litrul de motorină avea un preţ de 5.19 lei, la OMV era 5.21 lei, iar la MOL 5.3 lei. În urmă cu două luni, „Ziarul de Iaşi” a publicat un alt material prin care se putea observa scăderea preţurilor la carburanţi. În aceste două luni, preţurile la toate tipurile de carburanţi au scăzut la toate staţiile urmărite în cadrul ambelor experimente (n.r. – se exclud, astfel, OMV şi SOCAR) cu valori cuprinse între 70 de bani şi un leu. Potrivit ZF, startul scăderii preţului benzinei sub pragul de 5 lei a fost dat în unele zone ale Moldovei de Petrom, singurul producător de petrol şi gaze din România, cu două zile înainte de Crăciun.

 

 

Comentarii