De Sănătate

Punem punctul pe știi

Psihiatrii, îngrijoraţi de o boală emoţională ce face tot mai multe victime în Iaşi

marți, 30 iunie 2015, 01:52
2 MIN
 Psihiatrii, îngrijoraţi de o boală emoţională ce face tot mai multe victime în Iaşi

Afecţiunea bipolară face ca victimele să penduleze mereu între stări excesiv de euforice şi opusul acestora. "Vârsta de debut a scăzut foarte mult", spune unul din specialiştii prezenţi la lansarea campaniei „Ajută-i să-şi regăsească echilibrul”

 

Tulburarea afectivă bipolară este subdiagnosticată, consideră specialiştii ieşeni. Potrivit Asociaţiei Internaţionale de Psihiatrie, tulburarea afectivă bipolară este o boală care afectează starea emoţională şi psihică a unei persoane, fiind o problemă severă de sănătate. Este o tulburarea pe care însă mulţi nu ştiu că o au, iar atunci medicii specialişti din domeniu s-au gândit să lanseze o campanie prin care să fie informat publicul larg cu privire la această boală.
Medicii spun că, în cazul acestei tulburări, totul se asemănă cu un pendul şi că persoana respectivă poate trece de la o extremă la alta, de la depresie la euforie. “Este o tulburare a afectivităţii care se manifestă în primul rând prin euforii, prin fel de fel de dezinhibiţii, cum ar fi cele sexuale, sau participă în activităţi inutile care consumă foarte mulţi ani sau poate să fie agitaţie psihomotorie. Iar în depresie este exact opusul. Această tulburare este însă subdiagnosticată, dar trebuie să vă spun că noi nu avem un registru al tulburărilor psihice, motiv pentru care nu pot să vă spun câţi sunt în România”, a explicat prof.dr. Cristinel Ştefănescu, şef secţie psihiatrie V acuţi în cadrul Institutului Socola.
 
Totodată, medicii ieşeni susţin că în ultimii ani a scăzut vârsta la care apar tulburările anxioase, din cauză că nu avem un stil de viaţă echilibrat. “Pentru patologia, pe care o numim la limită cu normalitatea, din care fac parte tulburările anxioase în special, vârsta de debut a scăzut foarte mult, ele fiind înregistrate acum la nivelul adolescenţei decât la vârsta de adult tânăr, cum le întâlneam de obicei. Iar noi am cam uitat să ne utilizăm muşchiul. Folosim creierul de nesfârşit, iar mişcarea e pe planul poate zero”, a precizat dr. Şerban Turliuc, directorul medical al Institutului de Psihiatrie Socola. Campania „Ajută-i să-şi regăsească echilibrul” este organizată de către Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie.
 

 

Comentarii