Publicul tânăr şi-a întors faţa către teatru. Recorduri obţinute la FITPT

miercuri, 15 octombrie 2014, 12:26
2 MIN
 Publicul tânăr şi-a întors faţa către teatru. Recorduri obţinute la FITPT

Cea de-a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tînăr a atras spre noile formule de teatru, care au constituit tema actualei manifestări, peste 18.000 de spectatori în 8 zile de festival, la 24 de companii din 15 țări ale lumii, în sălile Teatrului Luceafărul, pe esplanada Teatrului, Lacul Ciric, în holul Palatului Culturii, în auditorium Palas, Cărturești, British Council, American Corner, Colegiul Național "Mihai Eminescu".

Cifra este un record al evenimentului, în condițiile în care intrarea la spectacole s-a făcut pe bază de bilet, plata unui bilet echivalînd cu un gest de respect față de munca de creație și de recunoaștere a valorii produselor culturale. Într-un top neoficial al preferințelor publicului, pe primele poziții s-au plasat Iona pe lacul Ciric, Putin schiază, în cortul militar din holul Palatului Culturii, Mozart Steps, Teatrul Național "Radu Stanca", Panică, Teatrul "Nottara" București, O corabie pe valuri: Odiseea, Compania Philippe Genty, Lacrimi de crocodil Dachtheatre Austria, Îngheț, tremur, transpir, Teatrul Tineretului Karlsruhe, Iluzii Teatrul Act, Domnul Molsk (Olanda/Norvegia), Copii răi, Compania ArtNoMore și WASP, care s-au jucat cu casa închisă.

Programul bogat, variat și dens a fost alcătuit în așa fel încît fiecare spectator cu sufletul tînăr, curios să descopere noi realități teatrale, să găsească ceva potrivit așteptărilor și preferințelor sale.
Pentru peste cei 300 de oameni implicați în eveniment, FITPT a devenit și ocazia unor întîlniri care vor dezvolta proiecte ulterioare. Prezentă la Iași, Cordula Nossek, director artistic al Festivalului Internațional Mistelbach Austria, ajuns acum la a 36-a ediție, a fost surprinsă de modernitatea eșantioanelor de teatru itinerate la Iași. Urmărind și cîteva dintre producțiile Teatrului Luceafărul, doamna Nossek a lansat o invitație oficială artiștilor ieșeni pentru anul 2015, în Festivalul de a cărui organizare se ocupă. Olandezul Etienne Borgers a fost impresionat de Parcul Copou și de Teiul lui Eminescu, al cărui nume l-a reținut ca fiind cel mai important poet al românilor.

Katerina Bartosova, directoarea lui Divadlo Lisen  Cehia a remarcat "drumul foarte lung pînă la Iași, absența autostrăzii, disconfort compensat însă de atmosfera foarte plăcută și organizarea impecabilă a Festivalului". Sylvain Buc, Compania Philippe Genty: "Dorim să vă mulțumim pentru lucrurile extraordinare pe care le-ați realizat. Ne-am simțit foarte bine la Iași, în România, unde nu mai fusesem pînă acum." De fapt, toate companiile din străinătate selectate în FITPT s-au aflat în premieră în România, la Iași în exclusivitate națională. Iar prezența lor a fost posibilă și datorită parteneriatelor organizatorilor cu Institutul Francez, Institutul Polonez, Centrul Cultural German, landul Baden Wurttemberg, Forumul Cultural Austriac, Institutul Italian, Centrul Ceh, Ambasada Regatului Țărilor de Jos, British Council, a precizat Oltița Cîntec, director artistic.

 
 

Comentarii