Reacţia medicilor ieşeni după ce atenţiile de la pacienţi au fost legate de corupţie. Sistemul sanitar fierbe

marți, 18 august 2015, 01:55
3 MIN
 Reacţia medicilor ieşeni după ce atenţiile de la pacienţi au fost legate de corupţie. Sistemul sanitar fierbe

Protest vehement al medicilor din toată ţara, pe reţelele sociale. Ei sunt nemulţumiţi de o decizie a Înaltei Curţi, care asimilează corupţiei orice atenţie primită de la pacient. Protestul vizează şi salariile mici din sistem. Ce reacţii sunt de la Iaşi.

Medicii sunt gata de grevă generală. Peste 21.000 de specialişti din domeniu s-au solidarizat pe o reţea de socializare în urma deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin care orice atenţie oferită medicilor din spitalul de stat este considerată o practică ilegală. Membrii grupului şi-au găsit o voce comună în scrisoarea dr. Letiţia Coriu, prin care condiţiile din sistemul de sănătate sunt condamnate.

În ultimii 25 de ani toate guvernele au luat bani de la sănătate şi i-au dat in altă parte, asumând faptul că pacientul vine cu plicul la doctor. Existenţa «plicului» este un mod degradant atât pentru medic, cât şi pentru pacient, de a recompensa un serviciu medical, total neavenit pentru o ţară modernă, si care trebuie eliminat“, se arată în documentul citat. Potrivit medicului, halatele albe nu vor legalizarea „plicului la medic“ sau a şpăgii, însă doresc salarii decente prin care să le fie răsplătită munca pe măsura responsabilităţii pe care şi-o asumă în relaţia cu pacientul şi condiţii decente în care să-şi desfăşoare activitatea pentru care s-au pregătit.

3.000 lei pe lună la 40 de ani de experienţă

„Este o reacţie normală, dată fiind felul în care este tratat şi văzut medicul în societatea românească. Din punct de vedere financiar, un medic cu 40 de ani de experienţă, cu peste 20.00 de intervenţii realizate, are un salariu în jur de 3.000 de lei. Doctorul trebuie răsplătit în funcţie de valoarea actului medical pe care îl desfăşoară. În ţară avem exemple de medici care fac anumite operaţii unice, adică doar cinci medici pot să facă aşa ceva. Tu, guvern şi minister, cum te comporţi cu acesta ca să-l determini să rămână în ţară“, a subliniat prof. dr. Eugen Târcoveanu, şeful Clinicii I de Chirurgie de la Spitalul „Sf. Spiridon“.

Medicii reuniţi pe grupul de Facebook sunt de părere că bani pentru finanţarea sistemului de sănătate există, însă aceştia sunt gestionaţi greşit. „Bani există pentru sănătate, însă sunt prost gestionaţi de către politicieni, ceea ce are efect negativ asupra sănătăţii tuturor românilor. A venit timpul ca situaţia aceasta perpetuată de 25 de ani să înceteze, iar sistemul de sănătate din România să intre într-un proces de modernizare şi aducere la standarde europene“, a mai subliniat dr. Letiţia Coriu. În documentul citat se mai arată că, potrivit MS, în ultimii patru ani au plecat din România peste 7.000 de medici, motivaţia principala fiind salarizarea foarte slabă. Conform medicilor, salariul unui medic rezident este de 1.600 lei, iar al unui medic primar este în jur de 2.200 lei.

Medicii: va creşte exodul

Începând cu 5 august, practica „plicului la medic“ este ilegală, chiar dacă acest cadou nu este perceput sau actul medical nu este condiţionat de acesta, orice atenţie, donaţie sau venit suplimentar oferit doctorului care lucrează în sistemul public de sănătate atrăgând consecinţe în cauză, asimilate corupţiei.
Reprezentanţii medicilor din sistemul de sănătate ieşean au arătat că efectele deciziei se vor regăsi în creşterea exodului halatelor albe către Occident, respectiv în deficitul de personal din spitalele româneşti. „Reacţia colegilor din ţară este firească, având în vedere cum suntem trataţi în societate, decizia ÎCCJ fiind picătura care a umplut paharul. Este bine că au reacţionat, pentru că astfel arată că sunt uniţi şi-şi apără drepturile. Dacă din aceşti 20.000 intră în grevă vreo 7.000, atunci sistemul intră în colaps“, a precizat prof.dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor Iaşi.

 

Comentarii