Rectorii sunt îngrijoraţi de acţiunile ministerului faţă de cercetare

luni, 06 februarie 2017, 02:50
2 MIN
 Rectorii sunt îngrijoraţi de acţiunile ministerului faţă de cercetare

Rectorii celor mai mari universităţi din ţară cer transparenţă şi predictibilitate pentru cercetarea românească. Astfel, prof. dr. Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti, acad. prof. Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş – Bolyai din Cluj-Napoca, prof. dr. Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara şi prof. dr. Tudorel Toader, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi au semnat o scrisoare către Ministerului Cercetării şi Inovării. 

Motivul pentru care rectorii au redactat această scrisoare se datorează deciziilor luate în ultima perioadă  cu privire la cercetarea din universităţi, dar şi în privinţa intenţiilor de reorganizare a consiliilor consultative ale ministerului. „Ne arătăm profunda îngrijorare faţă de modul în care conducerea Ministerului Cercetării şi Inovării intenţionează să schimbe componenţa, atribuţiile şi modalitatea de funcţionare a consiliilor consultative, aşa cum anunţă în adresele trimise preşedinţilor acestora“, semnează rectorii.

De asemenea, cei patru rectori atrag atenţia şi  asupra faptului că aceste consilii au fost construite în urma unor consultări atente care au respectat „principiile transparenţei, meritocraţiei şi al integrităţii“. „Membrii consiliilor consultative sunt cercetători cu reputaţie nu doar în ţară. Mulţi dintre aceştia reprezintă elite ale cercetării internaţionale. Mai mult, rolul acestor consilii este esenţial în acest moment, într-o perioadă în care activitatea de cercetare şi comunitatea ştiinţifică se confruntă cu multiple probleme ce ţin nu doar de finanţare, dar şi de alinierea la practicile comunităţii internaţionale“, mai punctează cei patru. Rectorii solicită în scrisoare şi acordarea unui buget relevant pentru activităţile de cercetare, 1% din PIB, şi atrag atenţia că separarea Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice în două instituţii distincte poate crea probleme pentru activitatea de cercetare din universităţi. 

În încheiere, rectorii atrag atenţia şi asupra zvonurilor cu privire la desfiinţarea Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), menţionând că actuala formulă de gestionare a mecanismelor de finanţare este transparentă şi performantă, şi îndeamnă pe cei doi miniştri să păstreze UEFISCDI.

Comentarii