Schimbări în viteză în organigrama municipalităţii

Reorganizare: Primarul a inventat, peste noapte, mai multe compartimente

miercuri, 12 aprilie 2017, 02:01
4 MIN
 Reorganizare: Primarul a inventat, peste noapte, mai multe compartimente

Astfel, Direcţia de Administrare a Patrimoniului a fost spartă în trei. Direcţia Tehnică şi de Investiţii a făcut trei pui. A apărut şi o struţo-cămilă cu nume pompos „Direcţia Relaţii Publice şi Transparenţă Decizională”. Un compartiment nou-înfiinţat este Autoritatea Urbană. La Cabinetul Primarului au fost înfiinţate două noi compartimente: Statistică şi Centenar. „Bănuim, că unele posturi probabil că sunt înfiinţate pentru a satisface o anumită clientelă politică”, arată liberalii, care nu au votat organigrama.

Organigrama municipalităţii a suferit schimbări radicale pe toate compartimentele instituţiei. Modificările vizează în special gestionarea patrimoniului, strategia de dezvoltare a municipiului, urbanismul şi relaţiile publice. Conducerea Primăriei lucrează încă de anul trecut la aceste modificări, iar ieri au fost aprobate într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local (CL). „Organigrama a fost modificată tocmai pentru a flexibiliza cât mai bine activitatea instituţiei“, a declarat primarul Mihai Chirica. El a susţinut că noua organizare a activităţii din Primărie nu va determina concedieri.  

Patrimoniul va fi gestionat de trei direcţii

Una dintre principalele modificări la organigramă constă în desfiinţarea Direcţiei de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat (DAPPP) în locul căreia au fost înfiinţate trei noi direcţii: Direcţia Evidenţă Patrimoniu Public şi Privat, Direcţia Fond Locativ şi Direcţia Exploatare Patrimoniu. „DAPPP era o direcţie mamut, de ordinul sutelor de oameni şi care rămăsese oarecum fără să mai fie monitorizată, cu numeroase breşe, şi un volum foarte mare de sarcini care cădeau în mâna unui număr foarte mic de oameni“, a explicat Mihai Chirica. Prin modificarea adusă la DAPPP, şefii primăriei spun că au urmărit separarea activităţii de gestionare a patrimoniului de cea a admi­nistrării fondului locativ (peste 3.000 de lo­cuinţe) şi cea de spaţii comerciale, terenuri şi parcări. 

O altă modificare a vizat Direcţia Tehnică şi de Investiţii care a devenit Direcţia Generală Tehnică şi Dezvoltare şi cuprinde trei direcţii pe parte tehnică (Direcţia Tehnică şi Servicii Comunitare), dezvoltare strategică (Direcţia Implementare Strategie Integrată de Dezvoltare Urbană) şi implementarea de proiecte (Direcţia de Proiecte Europene). Din noua structură a DGTD lipseşte Serviciul Achiziţii Publice care a fost mutat sub autoritatea Direcţiei Juridice. Un compartiment nou-înfiinţat la nivelul Primăriei este Direcţia Relaţii Publice şi Transparenţă Decizională, direcţie care va fi responsabilă de relaţia cu societatea civilă, cetăţeni şi diaspora. De schimbări nu a scăpat nici Instituţia Arhi­tectului Şef, ce devine Direcţia Arhitectură şi Urbanism. Două elemente de noutate în cadrul acestei direcţii constau în separarea activităţii de autorizare a construcţiilor de cea de autorizare a lucrărilor la reţele şi apariţia unui compartiment (Urbanism IT) al cărui scop va fi de informatizare a serviciilor de urbanism. Printre acestea se numără inclusiv posibilitatea de a descărca electronic documente eliberate de municipalitate precum, de exemplu, certificatul de urbanism.

Iaşul ar putea avea un administrator public

Prin noua organigramă a fost prevăzut şi înfiinţarea postului de administrator public, „mâna dreaptă a primarului“, după cum a comentat Mihai Chirica. Administratorul ar urma să îndeplinească, în baza unui contract de management încheiat direct cu primarul, atribuţii de coordonare a aparatului de specialitate sau a serviciilor publice de interes local. Surse din Primărie spun că pentru acest post nu va fi organizat un concurs prea curând. „Deocamdată, eu sunt administratorul public“, a spus Chirica, întrebat cine va ocupa această funcţie. Un alt compartiment aflat direct în coordonarea primarului este Autoritatea Urbană, nou-înfiinţată. „Va avea un rol determinant în etapele de programare în atragerea fondurilor europene, fiind organismul care va intermedia legătura dintre autoritatea publică Iaşi şi Comisia Europeană“, a declarat primarul Chirica. Înfiinţarea acestei autorităţi, spun şefii Primăriei, a determinat şi caracterul urgent al şedinţei extraordinare, convocate cu doar o zi înainte. Autoritatea trebuia inclusă în organigramă până pe 14 aprilie, iar unii dintre consilierii locali şi-au arătat indisponibilitatea de a participa la o şedinţă astăzi sau mâine. Schimbări au fost operate şi la Cabinetul Primarului, unde au fost înfiinţate două noi compartimente: Statistică şi Centenar. La Direcţia Generală Economică şi Finanţe Publice Locale (DGEFPL), noua organigramă prevede o reorganizare a activităţii, prin împărţirea activităţilor între cei trei directori (general şi doi executivi). Numărul total de posturi din Primărie este de 784, dintre care 538 sunt ocupate, iar 246 sunt vacante. 

Liberalii au votat împotriva organigramei

Şedinţa de CL de ieri s-a desfăşurat pe parcursul a 60 de minute, deşi au fost doar două puncte de dezbatere pe ordinea de zi. Consilierii liberali au votat împotriva aprobării organigramei, dar proiectul a trecut fiind votat de aleşii PSD, ALDE şi PMP. „Am observat că avem de-a face cu un aparat stufos şi care, din punctul nostru de vedere, nu va reuşi să gestioneze în mod eficient problemele municipalităţii. Nu mai vorbim de ceea ce bănuim, că unele posturi probabil că sunt înfiinţate pentru a satisface o anumită clientelă politică“, a susţinut liderul consilierilor PNL, Eduard Boz. Liberalii au acuzat o supradimensionare a unor compartimente, precum şi includerea unor noi servicii/bi­rouri. Între acesta şi edilul şef au existat câteva momente tensionate de-a lungul dezbaterilor din plen. „Tratăm organigrama municipiului Iaşi ca pe o chestiune foarte raţională şi pe termen lung“, a comentat primarul.

Comentarii