RMN-ul de la Spitalul de Copii, aşteptat de 6 ani, soseşte săptămâna viitoare

miercuri, 19 aprilie 2017, 01:56
2 MIN
 RMN-ul de la Spitalul de Copii, aşteptat de 6 ani, soseşte săptămâna viitoare

Achiziţia este făcută în cea mai mare parte cu fonduri oferite de guvernul Norvegiei. Aparatul va fi instalat într-un fost garaj reamenajat.

Spitalul de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi se apropie de momentul istoric în care unitatea medicală va fi dotată cu un aparat RMN printr-un proiect de onco-pediatrie finanţat prin fonduri externe, discuţiile despre acesta fiind demarate încă din anul 2011.

Până la sfârşitul acestei luni, unitatea me­dicală va finaliza proiectul „Îmbu­nătăţirea serviciilor acordate în domeniul hematologiei şi oncologiei pediatrice în România, prin achiziţia de bunuri, servicii şi lucrări de specialitate“, aprobat în cadrul programului Ro19 „Iniţiative în sănătatea publică“, urmând ca în cursul săptămânii viitoare RMN-ul, dar şi celelalte dotări, să fie date în folosinţă.

„Obiectivul general al proiectului a fost îmbunătăţirea asistenţei medicale în domeniul hematologiei şi oncologiei pediatrice din România, prin asigurarea infrastructurii de bază pentru un număr de patru centre regionale din ţară. Proiectul şi-a propus să crească rata de diagnostic în stadii precoce, curabile a cazurilor de hematologie şi oncologie pediatrică, precum şi rata de vindecări, folosind infrastructura modernă achiziţio­nată prin proiect“, au precizat reprezentanţii unităţii medicale.

La Iaşi, proiectul a întâmpinat de-a lungul timpului o serie de dificultăţi. Încă de la început, unul dintre ofertanţi a contestat caietul de sarcini, decizia de evaluare şi soluţia dată, iar din această cauză fiind întârziată licitaţia. La Comisia Naţională de Soluţionare a Contes­taţiilor (CNCS) însă unitatea me­dicală a avut câştig de cauză. Prin­cipalul aspect care a dus la în­târzierea finalizării proiectului a fost faptul că unitatea medicală nu avea pregătit un spaţiu în care să poată funcţiona aparatul de peste 6 tone. 

Astfel, aparatul urmează să fie amplasat în clădirea în care funcţiona garajul spitalului, luându-se această decizie deoarece greutatea mare a RMN-ului nu putea fi suportată de planşeele spitalului. 

Valoarea totală a proiectului la nivel naţional a fost de aproximativ 5 milioane de euro, la care co­finanţarea în cuantum de 15% a fost asigurată de Ministerul Sănătăţii, iar restul de 85% a fost asigurat prin granturi oferite de guvernul Norvegiei în perioada 2009-2014.

Comentarii