România s-a albit la faţă

marți, 12 ianuarie 2016, 16:17
3 MIN
 România s-a albit la faţă

* Decembrie a semănat binişor cu martie (pe alocuri, chiar cu aprilie), iar urătorii au modificat textul pluguşoarelor, băgând "Iarna-i cald, omăt nu are" sau "Asta-i seară de urat, însă am cam transpirat!". Nu mai amintim SMS-urile de Crăciun, cu "Fie ca lumina soarelui…". Nici de Bobotează n-a fost omăt, oricât au dorit fetele de măritat să aibă gheaţă pe care să alunece şi să cadă, ca să se mărite. Zăpada a venit de Sfântul Ioan, iar primele peisaje din "Iarna pe uliţă" au apărut taman în calea celor care se îndreptau, cu flori pleoştite şi cadouri înmuiate de la fulguială, spre diverşi Ioani, că prea a fost mare pauza de la Sfântul Vasile încoace şi nu se cuvine să rămâi neghiftuit atâtea zile.

* Veşti despre omăt (prin diverse zone a fost mare, spre bucuria firmelor care au prins contracte de deszăpezire şi au umplut străzile de noroi cu resturi de răgălii) continuă să sosească din toate părţile ţării. Mai mulţi pensionari care au trecut ieri pe lângă un supermarket din Bugetari au observat în parcare zeci de cetăţeni cu paltoane albe de zăpadă, aşezaţi în rând de parcă ar fi stat la coadă la ceva: unii purtau oale şi tigăi pe cap şi ţineau mături în mâini, de parcă le-ar fi cumpărat la promoţie şi s-ar fi pus din nou la rând să mai ia o dată, nesimţiţii, încât să nu mai apuce şi alţii! Coada i-a atras aşa cum atrage magnetul pilitura de fier, iar ei s-au înghesuit până când s-a aprins lumina în parcare şi s-au prins că oamenii din faţă erau de zăpadă, ridicaţi de elevii unei şcoli din cartier în prima zi a semestrului.

* Ştiind că în acest an sunt alegeri locale, văzând pe geam ninsoarea şi troienele de peste uliţe şi auzind că omul gospodar îşi face vara sanie şi iarna car, membrii Consiliului Local din Consumatori au decis ca în piaţa mare din faţa Primăriei să se amenajeze un cort anti-caniculă. Cu acelaşi prilej, piscina olimpică a localităţii (ctitorie a unui guvern anterior) a fost curăţată de gheaţa pe care patinau copiii şi umplută cu apă, fiind pregătită pentru concursuri de nataţie şi polo. Nişte săteni pe care i-am întrebat ce cred ei despre zăpadă şi hotărârile Consiliului au răspuns că de hotărârile Consiliului îi doare la căciulă, neavând bască, dar că zăpada chiar îi bucură, fiindcă un consătean, Arthur Cârtiţă, a reuşit să obţină rachiu din omăt.

* Nu doar credincioşii ortodocşi pe stil vechi se află în toiul Sărbătorilor de Iarnă, ci şi locuitorii înzăpeziţi din Dăunători, mică şi reprezentativă localitate peste care s-a aşternut omătul. La sfârşitul săptămânii trecute ei au fost colindaţi, pe înserat, de cetăţeni cu plugul, şi s-au bucurat, fiindcă în ajun de Anul Nou n-au avut pic de nea. După ce au trecut cu plugul, angajaţii firmei de deszăpezire i-au şi semănat, aruncând din camioane, pe drum şi peste trecători, material antiderapant. Mersul cu pluguşorul de zăpadă pare să devină un obicei tot mai îndrăgit de români, care aşteaptă în fiecare an şi steaua de zăpadă, capra de zăpadă şi ursul de zăpadă. Şi că veni vorba despre urşi, avem o ştire de ultimă oră: trei urşi deosebit de cruzi au fost atacaţi cu sălbăticie de o haită de săteni înfometaţi! Unul dintre atacatori ne-a declarat că este dezamăgit, urşii fiind, totuşi, mult prea cruzi: "Îs acri, mai bine aşteptam să se mai coacă!".

Comentarii