S-au risipit cozile de la medicii de familie. Cardurile de sănătate nu mai sunt o problemă

joi, 14 mai 2015, 01:58
2 MIN
 S-au risipit cozile de la medicii de familie. Cardurile de sănătate nu mai sunt o problemă

Asta se întâmplă la aproape două săptămâni de la intrarea în vigoare a acestora.

Proiectul cardului naţional de sănătate funcţionează în sfârşit relativ bine la Iaşi, după aproape două săptămâni de la introducerea sa obligatorie în sistemul de sănătate. Atât spitalele, cât şi medicii de familie arată că situaţia s-a îmbunătăţit, fără ca pacienţii să mai aştepte ore întregi pentru internare sau pentru consultaţie. Totuşi, Federaţia Naţională a Patronatelor Medi­cilor de Familie (FNPMF) a atenţionat asiguraţii că schimbarea adusă de cardul de sănătate face ca sistemul naţional de să­nătate să fie „din ce în ce mai inaccesibil populaţiei“.

Potrivit federaţiei, medicii de familie nu-şi pot asuma modul în care sistemul funcţionează, acesta fiind responsa­bilitatea exclusivă a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. „Modul defectuos şi greoi de funcţionare a sistemului este în totalitate responsabilitatea CNAS, în ceea ce priveşte emiterea cardului sau ade­verinţei înlocuitoare, blocarea şi deblocarea cardului, funcţionarea softului la nivel naţional, funcţionarea reţelelor de Inter­net sau a reţelelor electrice“, a precizat dr. Elena Mazdrag, preşedinte FNPMF.

În ultima săptămână, după cum au subliniat mai mulţi medici de familie ieşeni, sistemul informatic a funcţionat normal, fără întreruperi. „Am oferit şi 25 de consultaţii pe zi, de când sistemul funcţionează cum trebuie. Asta înseamnă că putem oferi acelaşi număr de consultaţii ca şi înainte de implementarea proiectului. Totuşi, cred că folosirea cardului presupune pierderea a cam un minut sau două per pacient“, a spus dr. Claudiu Vornicu, medic de familie la centrul medical din Copou.

Spitalele, pe de altă parte, profită în acest interval de po­sibilitatea de a oferi servicii medicale chiar dacă pacientul nu poate prezenta sau folosi cardul. Acest fapt este posibil întrucât Ministerul Sănătăţii împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au emis un ordin pentru a nu priva asiguraţii de ajutor de specialitate în cazul în care nu pot face dovada cardului de sănătate. Marţi, ministrul în exerciţiu, Nicolae Bănicioiu, a precizat că, la nivel naţional, peste 70% de servicii medicale sunt validate cu documentul medical.
 

Comentarii