Se anunţă scandal mare azi la PSD Iaşi, de la locurile pe liste

luni, 24 octombrie 2016, 01:56
3 MIN
 Se anunţă scandal mare azi la PSD Iaşi, de la locurile pe liste

Similar cu situaţia de la PNL Iaşi, şi la PSD locul I de la Senat urma a fi oferit cuiva din afara Iaşului. Până la urmă, acel parlamentar "de import" va primi un loc la Cameră, şi nu primul. Cap de listă la Senat va fi un profesor de la UTI n ce nume sunt în competiţia generală?

 
Social-democraţii ieşeni vor aproba astăzi lista finală a candidaţilor pentru alegerile parlamentare. Potrivit unor lideri ai filialei, decizia va fi adoptată în Comitetul Executiv Judeţean, şedinţă care se anunţă a fi una cu scântei atât timp cât, în culise, se vorbeşte despre faptul că unii candidaţi foarte cunoscuţi s-ar putea retrage de pe liste dacă nu vor fi pe poziţii eligibile. O certitudine este însă faptul că filiala PSD Iaşi va avea un parlamentar de „import”. Iniţial, acesta trebuia să deschidă lista la Senat, după modelul cu scandal de la PNL Iaşi, dar, potrivit unor surse din partid, la sfârşitul săptămânii trecute a fost luată decizia la Bucureşti ca persoana respectivă să fie mutată pe un loc eligibil la Camera Deputaţilor, şi nu primul loc, care este rezervat candidatului cu cea mai mare notorietate. În schimb, la Senat, lista ar urma să fie deschisă de un profesor de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, al cărui nume, deşi anunţat ca fiind unul cunoscut, nu a fost deocamdată anunţat.
 
Cine sunt cei de pe listele iniţiale?

Listele iniţiale ale candidaţilor înscrişi cuprind doi păşcăneni, Bogdan Alexa (vicepreşedinte Autoritatea Naţională de Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilităţi Publice) şi Vasile Axinte (fost viceprimar Paşcani). Din Iaşi, în ordine alfabetică, sunt medicul urgentist Tudor Ciuhodaru (deputat), Vasile Câtea (consilier judeţean), Bogdan Cojocaru (consilier judeţean), Camelia Gavrilă (consilier local), Sorin Iacoban (deputat), Mihaela Ivancia, Silviu Macovei, Cristian Stanciu (toţi trei consilieri judeţeni), Ionuţ Câmpeanu (fost şef al Tineretului Social Democrat Iaşi) şi Mihai Mihalache (primar Schitu Duca). La Senat, candidaţii înscrişi sunt Florin Constantinescu (senator), Sorin Lazăr (senator), Florin Boca (consilier local), Romeo Olteanu (fost prefect) şi Victorel Lupu (vicepreşedinte Consiliul Judeţean).

Referitor la unele persoane menţionate mai sus, preşedintele PSD Iaşi Mihai Chirica, dar şi lideri centrali ai partidului au anunţat că nu le vor acorda sprijin politic pentru candidatură. O decizie finală privind componenţa listelor va fi adoptată astăzi şi, ulterior, propunerile organizaţiei vor lua calea Bucureştiului, pentru validare, conform statutului partidului. În orice caz, listele trebuie finalizate în maximum trei zile. Asta pentru că, potrivit legii, joi, 27 octombrie, este ultima zi în care partidele pot depune listele oficiale cu candidaţi la alegerile parlamentare din acest an la Biroul Electoral Judeţean. Campania electorală va dura 30 de zile, prima zi a acesteia urmând a fi 11 noiembrie, iar ultima, adică 10 decembrie, cu o zi înaintea alegerilor. 

Comentarii