Ce nu s-a mai văzut în România este la Iaşi

Se poate şi aşa! Parcul industrial de la Leţcani are un singur angajat: directorul

joi, 03 septembrie 2015, 02:00
5 MIN
 Se poate şi aşa! Parcul industrial de la Leţcani are un singur angajat: directorul

Parcul industrial al Consiliului Judeţean s-a transformat în agenţie bancară. Cea mai importantă activitate de anul trecut a societăţii constituite de CJ pentru administrarea viitorului parc industrisal de la Leţcani a fost prelungirea unor depozite bancare şi încasarea dobânzilor. Procesul de înfiinţare a parcului a fost blocat de la bun început, iar în decurs de apoape un an şi jumătate situaţia nu s-a schimbat deloc. Singurul lucru care a mers în proiectul parcului industrial a fost salariul singurului angajat al societăţii, administratorul acesteia, Laurenţiu Rădulescu.

„De peste un an de zile suntem în corespondenţă cu reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale. Joi avem o întâlnire la Bucureşti, la Consiliul Tehnico-Economic al CNADNR. Sperăm să putem debloca situaţia“, a declarat Rădulescu.

Proiectul parcului industrial de la Leţcani a fost demarat la sfârşitul anului 2013. În martie 2014, a fost constituită SC Iaşi Industrial Park SRL, iar în luna mai, comuna Leţcani a pus la dispoziţia societăţii 30 ha de teren, cu o des­chi­dere de aproximativ 800 de metri la DE 583, peste drum de reprezentanţele Fiat-Iveco şi Sandra Auto. Era singurul teren suficient de mare de care dispunea comuna Leţcani.

„Tere­nul era, la data respectivă, liber de sarcini. Existase doar un certificat de urbanism al CNADNR pentru o bretea de legătură cu vii­toarea autostradă şi un centru de întreţinere, certificat care expirase în aprilie. Ulterior, CNADNR a zis că la ei se aplică alte norme, că certificatul este valabil chiar dacă nu a fost prelungit. Întâi au spus că sunt în curs de revizuire a studiului de fezabilitate pentru autostradă şi a rămas să vorbim cu viitorul proiectant să mute, pe hârtie, breteaua şi cen­trul de întreţinere“, a spus Rădulescu.

Dobânzi cuprinse între 0,75% şi 1,1% anual

Licitaţia pentru studiul de fezabilitate, lan­sată la sfârşitul lunii mai 2014, a fost anulată în iulie 2015, în tot acest timp activitatea societăţii de administrare a parcului fiind aproape nulă. Au fost realizate 500 de mape de pre­zen­tare a parcului şi s-au trimis comunicări către ambasade, camere de comerţ sau firme importante. Din cele 2,5 milioane lei cu care CJ şi co­muna Leţcani au contribuit la capitalul SC In­dustrial Park, 2,39 milioane lei au fost depuse la bancă, în depozite la o lună şi la 111 zile, cu dobânzi cuprinse între 0,75% şi 1,1% anual. Acestea au adus venituri de 34.121 lei, insuficiente fie şi pentru plata salariului de 4.320 lei brut lunar al directorului.

„Banii trebuiau folo­siţi pentru împrejmuirea suprafeţei, trecerea reţelelor de medie tensiune în subteran şi alte astfel de acţiuni. Cum nu am putut face nimic, am zis să ţin banii în bancă, măcar să nu stea degeaba. Dobânzile sunt cele care sunt“, a ex­plicat Rădulescu.

Din cheltuielile de 102.000 lei înregistrate de societate anul trecut, peste jumătate au reprezentat salariile plătite directorului şi unei angajate a CJ, care a lucrat cu un sfert de normă la Industrial Park SRL. Alţi 15.000 au fost folosiţi pentru servicii conta­bi­le, avocaţiale sau de traduceri, iar 7.500 lei au reprezentat cheltuieli cu deplasările. În cursul anului trecut, în „patrimoniul“ societăţii găz­duite într-un birou al CJ au intrat un cuier, trei registre contabile, o ştampilă şi o imprimantă care s-a defectat între timp.

Comuna Miroslava s-a mişcat mai repede

Deşi parcul industrial a bătut pasul pe loc mai bine de un an, directorul Rădulescu a apreciat că proiectul poate fi relansat. În şedinţa CTE al CNADNR de astăzi, va fi solicitată avizarea documentaţiei cadastrale, cu unele restricţii de construire.

„Avem 30 ha. CNADNR ocupă 10 ha, cu tot cu limitele de siguranţă. Nu construim pe alea 10 ha, dar ne-ar rămâne 20. Dacă CNADNR ne avizează cu restricţii pe suprafaţa care le-ar fi lor necesară pentru au­tostradă, putem porni proiectul. Facem stu­diul de fezabilitate, iar prin martie, cel târziu mai, putem obţine titul de parc“, a spus Ră­dulescu.

Conform legii, pentru funcţionarea unui parc industrial sunt suficiente 5 ha de teren. Cele 20 ha care ar putea fi utilizate însă la Leţcani abia ar asigura spaţiul necesar pentru o societate de talia Dephi. În timp ce parcul CJ s-a pierdut în avize, comuna Miroslava a obţinut la sfârşitul lunii iulie titlul de parc industrial pentru o suprafaţă de 40 ha de teren la Brătuleni.

„Majoritatea din CJ a sprijinit şi votat această idee de înfiinţare a unui parc industrial la Leţcani, de la început. Din pă­ca­te, executivul CJ a bătut pasul pe loc, ajun­gându-se acum în situaţia în care Iaşul este plasat în urmă cu 10 ani faţă de alte judeţe în care funcţionează parcuri industriale de succes. Luând act de situaţia de blocaj existentă la Iaşi în cazul parcului industrial, în prima şedinţă a plenului CJ vom solicita o informare detaliată cu privire la evoluţia şi implementarea acestui proiect, pentru că nu pu­tem fi de acord cu situaţia în care un proiect al CJ s-a transformat practic într-o sinecură. Poate ar fi fost mai bine ca înainte de înfiin­ţarea societăţii care să administreze parcul să se fi asigurat întocmirea documentaţiei necesare de către specialişti din CJ, urmând ca administrarea efectivă a parcului să se realizeze ulterior“, a comentat liderul consilierilor judeţeni ai PSD, Cristian Stanciu.

 

Comentarii