Şeful clubului de offroad din Iaşi, încarcerat după un proces de aproape 10 ani

sâmbătă, 28 februarie 2015, 02:56
2 MIN
 Şeful clubului de offroad din Iaşi, încarcerat după un proces de aproape 10 ani
Robert Copacinschi a fost condamnat după un proces care a durat aproape un deceniu.

Curtea de Apel Iaşi a pus ieri punct unui proces vechi de aproape un deceniu, în care inculpat a fost fostul preşedinte al Clubul de Offroad din Iaşi. Robert Copacin­schi a fost condamnat la şase ani şi jumătate de închisoare cu executare, o pedeapsă considerabil mai mică decât cea primită în primă instanţă. În cazul său, Tribunalul stabilise o pe­deapsă de 14 ani de puşcărie. Robert Copacinschi s-a predat ieri la Poliţie şi urmează ca, zilele ur­mătoare, să fie transportat în Pe­nitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi.

Alături de el au mai fost condamnate cu executare şi alte persoane. Cei zece inculpaţi din acest dosar au fost condamnaţi pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Ei au fost trimişi în judecată în 2004, fiind acuzaţi că au pus pe picioare o reţea specializată în trafic de maşini de lux. Potrivit rechizitoriului, între 2000 şi 2002 Robert Copacinschi şi ceilalţi membri ai reţelei ar fi înmatriculat un număr de 71 de maşini de lux. Le modificau seriile şasiurilor, falsificau actele de provenienţă sau producea certificate de origine EUR 1 false.

Anchetatorii au mai precizat că o parte dintre maşinile traficate de membrii reţelei ar fi fost furate. În rechizitoriu se arată că 26 de bolizi fuseseră furaţi din Germania sau Italia, iar în cazul a 11 maşini înmatricularea s-ar fi făcut cu numere de înmatriculare false.

„Prin încălca­rea reglementărilor vamale s-a creat statului român un prejudiciu de 4.773.820.000 lei (n.r. – vechi). Prin falsificarea certificatelor tip EUR 1, gruparea infracţională a beneficiat de acordarea unui regim tarifar preferenţial prejudiciind astfel statul român cu suma de mai sus. Prin prezentarea certificatelor tip EUR 1 false, taxele vamale au fost reduse de la 30% la 6%“, se precizează în rechizitoriu. După ce înmatriculau maşinile folosindu-se de acte false, membrii reţelei le vindeau în mai multe oraşe din ţară. Cele mai multe vehicule rulate de ei erau de la mărcile BMW, Audi şi Volkswagen.

 

Comentarii