De Business

Punem punctul pe știi

Sprijin de un leu de la APIA pentru crescătorii de ovine din judeţul Iaşi

sâmbătă, 15 iulie 2017, 08:00
2 MIN
 Sprijin de un leu de la APIA pentru crescătorii de ovine din judeţul Iaşi

Potrivit unei hotărârui adoptate în şedinţa de guvern din 13 iulie, crescătorii de oi şi capre vor primi un sprijin financiar de 1 leu pe kilogram pentru lâna comercializată. Este vorba de o schemă de ajutor de minimis care are o finanţare de 36 de milioane de lei, iar banii se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinaţie prevăzute pe anul 2018.

 

„În judeţul Iaşi există 1532 de crescători de ovine cu un efectiv de 235.366 de capete. Dintre aceştia, 13 au şi sprijin cuplat pentru 2247 de capete, însă în această situaţie vorbim doar de crescători de ovine, fără caprine“, a precizat Sergiu Jităreanu, şeful APIA Iaşi. Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se accordă unui beneficiar nu poate depăşi suma de 15.000 de euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente. Derularea spriji­nului se face prin direcţiile pentru agricultură judeţene.

„Sumele reprezentând ajutoare de mi­nimis se plătesc într-o singură tranşă anuală. Beneficiarii sunt persoanele fizice care au atestat de producător, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, persoanele juridice şi orice forme asociative cu personalitate juridică. De asemenea, beneficiarii trebuie să deţină o exploataţie de ovine înregistrată în Registrul Naţional al Exploataţiilor şi să facă dovada comercializării cantităţii de lână pentru care solicită acordarea sprijinului“, au precizat reprezentanţii Minis­terului Agriculturii. Tot în această periodă are loc o altă acţiune ce vizează de asta dată crescătorii de peşte. Direcţia Generală Pescuit anunţă lansarea celui de-al doilea apel pentru cereri de finanţare în cadrul măsurii „Punerea în aplicare a strategiilor de dezvoltare locală plasate sub responsabilitatea comunităţii – Selectarea Grupurilor de acţiune locală pentru pescuit“. Această măsură se încadrează în Prioritatea Uniunii 4 – Creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă şi sporirea coeziunii teritoriale. Perioada de depunere a proiectelor este 13 iulie – 11 septembrie, iar cererile de finanţare şi documentele anexate pot fi introduse şi ataşate on line cu semnătură electronică în aplicaţia electronică MySMIS 2014-2020, disponibilă la adresa web http://www.fonduri-ue.ro/mysmis. Alocarea financiară totală este de 860.000 euro.Valoarea maximă eligibilă aferentă unei cereri de finanţare, este de 1,8 milioane de lei.

Comentarii