Stolul PSD de „păsări migratoare” la Iaşi: 23 de primari, 18 viceprimari şi 121 de consilieri locali

sâmbătă, 08 noiembrie 2014, 02:54
2 MIN
 Stolul PSD de „păsări migratoare” la Iaşi: 23 de primari, 18 viceprimari şi 121 de consilieri locali

Aproape o cincime dintre aleşii locali şi-au schimbat opiniile politice după apariţia ordonanţei de urgenţă care a permis migrarea politică fără riscul de a-şi pierde mandatul

Prefectura a publicat ieri bilanţul final al migraţiei politice. „Am avut termen până pe 7 noiembrie să întocmim balanţa situaţiei politice din judeţ. Avem această situaţie, deocamdată în cifre. Va mai dura puţin până o redactăm nominal, întrucât vorbim de câteva mii de aleşi locali“, a declarat prefectul Dan Cârlan. În urma aplicării OUG 55/2014, cel mai puternic partid din judeţ a devenit PSD. Acesta a câştigat cinci adeziuni în Consiliul Judeţean, unde deţine acum 19 din cele 36 de voturi.

De asemenea, PSD a câştigat 23 de primari şi 18 viceprimari, ca şi 121 de consilieri locali, dispunând acum de 65 de primari, 57 de viceprimari şi 504 consilieri. Pe plus a încheiat sezonul migraţiilor politice şi PC, care dispune din nou de un consilier judeţean, câştigând totodată şi doi consilieri locali. UNPR a ajuns să fie reprezentat la vârful unei comune, câştigând un primar, dar a pierdut trei din cei 59 de consilieri locali. Aliat cu PSD, PC şi UNPR, PLR inexistent pe scena politică în iunie 2012 dispune acum de 4 consilieri judeţeni şi 11 consilieri locali. Un primar, trei viceprimari şi 63 de consilieri locali au preferat să se declare independenţi.

PRM şi-a pierdut singurul consilier local

PMP este singurul partid din opoziţie care a terminat pe plus. Inexistent în 2012, acesta a primit adeziunea a 14 consilieri locali. PRM a pierdut singurul consilier local pe care îl obţinuse în 2012. Partidul Ecologist a pierdut unul dintre cei trei consilieri locali, Partidul Socialist i-a pierdut pe amândoi, Partidul Uniunea Ecologistă a rămas fără singurul consilier local, iar Partidul Verde a pierdut şi el un consilier local.

Dezastrul de la PNL

Cea mai puternică hemoragie a fost suferită de PNL. Acesta a rămas cu doar 6 dintre cei 11 consilieri judeţeni obţinuţi în 2012, cu 25 dintre cei 45 de primari şi cu 25 dintre cei 39 de viceprimari, pierzând totodată 80 de consilieri locali.
La rândul său, PDL a pierdut patru consilieri judeţeni, patru primari, cinci viceprimari şi 79 de consilieri locali. Deşi aliat cu PSD, PPDD a suferit şi el pierderi serioase, fiind părăsit de un consilier judeţean, de singurul primar ales şi de 3 din cei 4 viceprimari. Numărul consilierilor locali membri ai PPDD aproape s-a înjumătăţit, coborând de la 102 la 59.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii