SUBIECTE medii ca dificultate la proba de limba română de la evaluarea naţională

marți, 28 iunie 2016, 01:56
3 MIN
 SUBIECTE medii ca dificultate la proba de limba română de la evaluarea naţională

Specialiştii consultaţi de „Ziarul de Iaşi“ susţin că doar subiectul al II-lea a prezentat unele subtilităţi.

Elevii din clasa a VIII-a continuă probele Evaluării Naţionale cu testarea de la Limba maternă, probă scrisă, după ce în cursul zilei de ieri au susţinut proba scrisă la Limba şi literatura română. Dintre cei 6.332 de elevi înscrişi, s-au pre­zentat 6.148, adică 97%, un număr de 184 fiind absenţi. De asemenea, niciun elev nu a fost eliminat de la această probă.

La primul subiect, elevii au avut de rezolvat cinci cerinţe pe marginea poeziei „Sal­câmi“ de A. E. Baconski, şi de realizat o compunere în care să se motiveze apartenenţa textului la genul liric. Elevii au avut de găsit sinonime, de identificat rolul unei cratime, măsura unor versuri, de explicat semnificaţia unor versuri şi de identificat epitelele din text.

La subiectul al doilea, elevilor li s-a prezentat un text jurnalistic de pe site-ul Adevărul, pe baza căruia elevii au avut de rezolvat alte cinci cerinţe. Aceste au vizat, printre altele, şi părţile de vorbire, identificarea unor funcţii sintactice şi propoziţia subordonată. Partea B a celui de-al doilea subiect a fost redactarea în maximum 250 de cuvinte a unei naraţiuni în care să se prezinte o întâmplare reală sau imaginară petrecută într-o zonă tu­ristică.

„Subiectele au fost echilibrate, bine concepute, de nivel mediu, au acoperit bine programa şcolară. La ultima parte din subiectul al II-lea a fost o anumită subtilitate în abordare, dar copiii buni cu siguranţă nu au întâmpinat probleme. Chiar şi elevii de la ţară au mai fost scoşi de către profesori în timpul săptămânii Altfel, prin urmare, cred că au găsit despre ce întâmplare să scrie“, a declarat Marcela Râpanu, profesor de limba română la Şcoala Normală Vasile Lupu (Liceul Pedagogic).

Din datele centralizate de către Inspectoratul Şcolar Judeţean din Iaşi, există 6.332 de candidaţi la nivelul judeţului şi 186 de centre de examen. Ministerul Educaţiei Na­ţio­nale şi Cercetării Stiinţifice a specificat faptul că la nivelul întregii ţări există 153.522 de candidaţi şi 4.809 centre de examinare.

Proba la Ma­tematică, ultima din acest exa­men, se va desfăşura miercuri, 29 iunie.

Elevii vor afla notele pe care le-au luat pe 1 iulie, până la ora 16, după care pot depune contestaţii în aceeaşi zi, iar rezultate finale vor fi afişate pe 5 iulie.

„Pentru prima dată în procesul de evaluare a lucrărilor elaborate de candidaţii care susţin evaluarea naţională, comisia naţională de examen a decis ca acestea să fie corectate în centre zonale de evaluare din alte judeţe decât cele în care au avut loc probele“, au precizat reprezentanţii MENCŞ.

Mai mult, cei care observă eventuale fraude sau disfuncţionalităţi pot apela gratuit la numărul 0.800.80.11.00 pentru a le semnala.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii