De Sănătate

Punem punctul pe știi

Este de necrezut ce se întâmplă în sistemul de sănătate

Suferința ieşeanului care orbeşte pe zi ce trece cât timp este plimbat între spitale

marți, 17 ianuarie 2017, 03:01
2 MIN

Deşi are cancer, nu primeşte tratament compensat la Spitalul de Infecţioase. Ar putea primi injecţiile salvatoare dacă ar avea o boală acută, dar în cazul său este considerată o afecţiune cronică. Maricel Elisei, 54 ani, mai vede, foarte slab, cu un singur ochi. El spune, disperat, că în câteva zile va orbi complet.

Povestea ieşeanului Maricel Elisei, pe care „Ziarul de Iaşi“ a prezentat-o pe larg în ediţia de pe 14 ianuarie, se apropie de un final dramatic. Bărbatul a cărui vedere este grav afectată nu poate primi medicamentul care să-l salveze pentru că nu se confruntă cu o infecţie acută, ci cu una cronică pe care CNAS nu a inclus-o pe lista de afecţiuni pentru care produsul farmaceutic se poate cumpăra compensat.

Potrivit infecţioniştilor, ieşeanul în vârstă de 54 de ani nu poate face la Spitalul de Boli Infecţioase injecţii cu medicamentul Ganciclovir de 450 mg pentru că nu se confruntă cu o infecţie acută, ci cu una cronică. Bolnavul a primit tratament cu Ganciclovir în luna noiembrie pentru că i s-a descoperit o meningită şi o pneumonie.

„Pacientul a fost internat atunci cu o pneumonie şi cu o meningită. Pentru episoadele acute a primit tratament cu Ganciclovir. Acum pacientul are o infecţie cronică, identificată şi diagnosticată la Oftalmologie, pe care nu o putem trata noi, medicii infecţionişti. Teoretic, pacientul ar trebui să-şi poată procura medicamentul cu reţetă de la medicul de familie la care a ajuns scrisoarea medicală a oftalmologului. Din nefericire, CNAS a trecut pe lista de medicamente compensate Ganciclovir doar pentru pacienţii care au fost transplantaţi, nu şi pentru neoplazici“, a subliniat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase.

Maricel Elisei din Ţibana, tată a opt copii şi bunic a 17 nepoţi, riscă să-şi piardă complet vederea din cauza unei complicaţii apărute în timpul tratamentului pentru un cancer limfatic pe care l-a descoperit în 2015. Pacientul are nevoie urgent de 26 de flacoane de Ganciclovir soluţie injectabilă de 450 mg, valoarea unui singur flacon fiind de aproximativ 300 de lei.

CITIȚI ȘI:

DISPERARE. Acest bărbat îşi pierde vederea în timp ce e plimbat prin spitale

Comentarii