Supa, medicamentul minune din bucătărie (II)

sâmbătă, 23 martie 2013, 02:50
7 MIN
 Supa, medicamentul minune din bucătărie (II)

Şase supe pentru Postul Paştelui. Combinaţii sofisticate sau simple ale legumelor într-o zeamă delicioasă. Supele crude din bucătăria fără foc, adevărate bombe de vitamine. Supele de legume se fierb în apă fierbinte pentru păstrarea calităţilor terapeutice ale acestora.

O scurtă definiţie a supei ar fi o infuzie de legume şi/sau carne cu arome diverse, un fel de mâncare de bază la o masă. Detaliind definiţia putem spune că supa a ajuns să fie una dintre reţetele apreciate peste tot în lume fie că e în bucătăria proprie preparată sau în bucătăria unui restaurant. Şi aceasta deoarece modul de preparare, simplu sau sofisticat, duce la sfârşit la un lichid savuros, aromat şi care poate fi făcut într-o infinitate de combinaţii de ingrediente. De la modestul cartof şi până la cele mai exotice legume sau peşte, supa este excelentă pentru sănătate şi poate fi preparat de bază în dietele de slăbire.
La prepararea supelor se pierd destul de puţine elemente nutritive, deoarece la sfârşitul fierberii în zeamă rămâne toată esenţa. Deşi unele vitamine, precum vitamina C, se poate distruge în timpul fierberii, se recomandă ca legumele să fie puse cât mai spre sfârşitul fierberii în supă, sau fierte cu apă fierbinte, iar timpul de expunere la căldură să nu depăşească 30 minute. Pasate sau limpezi, crude sau fierte vom redescoperi supa din reţetele de pe mapamond.

Supă crudă de castravete cu avocado

E nevoie de un mixer pentru a obţine o supă delicată, răcoroasă, foarte gustoasă şi fără foc.
Ingrediente: un kilogram castraveţi,un avocado copt,trei linguri iaurt şi o lingură de smântână,  puţină pastă de ardei iute, o ceapă mică roşie tocată fin, zeamă de la o lămâie, o roşie tocată mărunt,una-două linguri ulei de măsline, 3-4 frunze de busuioc tăiate fâşii fine sau busuioc uscat muiat în apă călduţă şi apoi tăiat fin.
Se iau castraveţii şi se curăţă de coajă apoi se taie în sferturi pe lungime pentru a li se scoate seminţele dacă este cazul. Se păstrează un sfert de castravete pentru ornat iar restul se taie în bucăţele mai mici şi se pun în blender cu jumătate din zeama de lămâie. Se mixează pînă se obţine un piure. Avocado se curăţă şi se taie păstrând o bucată pentru ornat şi se pun în piureul de castravete din mixer/blender. Se mai adaugă iaurtul şi smântâna, sosul de ardei iute, uleiul de măsline şi se mixează iar până devine compoziţia ca o cremă. Se adaugă sare şi piper după gust şi de acru daca mai e nevoie. Supa se ţine la rece până la servire. Sfertul de castravete, ceapa roşie, bucata de avocado, roşia se taie cubuleţe şi se pun într-un bol unde sunt stropite cu ulei de măsline şi busuioc. Supa se gustă de sărat/piperat şi dacă compoziţia nu este prea groasă. În acest caz se mai adaugă apă şi condimente. Apoi se toarnă supa cremă în castroane reci şi se ornează cu legume mărunţite şi ulei de măsline.

Supă de roşii din bucătăria fără foc

Supele crude au avantajul că sunt preparate foarte repede, 10-15 minute, ingredientele sunt proaspete iar pe timpul verii sunt numai bune în zilele călduroase.
Ingrediente: trei roşii mari,un ardei verde şi o jumătate ardei roşu, o ceapă mai mică,un castravete,un căţel de usturoi,patru linguri de oţet,patru linguri de ulei de măsline,o linguriţă de sare, 300ml apă, crutoane.
Numită şi gazpacho, "supa de roşii" andaluză (Spania), este mâncarea preferată de aceştia mai ales pe timpul verii. Răcoroasă şi gustoasă nelipsita supă din meniul spaniol din Andaluzia se pregăteşte în numai zece minute. Nu necesită foc şi se pregăteşte numai din ingrediente proaspete. Legumele se spală, se cutăţă şi apoi se taie în bucăţele şi se pun în blender apoi peste ele se adaugă ulei, sare, apă şi oţet. Se mixează bine şi se dă la rece până la servire. Se mănâncă rece de la frigider cu crutoane bine prăjite.

Supă cremă de sfeclă roşie

Supele cremă au în componenţa lor legumele bine fierte şi apoi mixate. Sunt hrănitoare, gustoase şi se prepară într-un minim de timp: 30 de minute. Acum e timpul să te pregăteşti pentru o supă foarte veselă şi colorată, hrănitoare şi revigorantă, plină de vitaminele necesare pentru trecerea de la anotimpul friguros la cel cald.
Ingrediente: o sfeclă roşie de mărime potrivită, o ţelină rădăcină mică,o ceapă,trei-patru linguri ulei,jumătate de litru de apă, nucşoară, sare, o lămâie.
Se curăţă ceapa şi apoi se pune pe foc cu 50 ml apă şi patru linguri de ulei. Sfecla şi ţelina se curăţă bine apoi tocate cuburi mici vor fi adăugate peste ceapă. Se lasă câteva minute să fiarbă cu ceapa apoi se adaugă restul de apă fierbinte şi se mai lasă să fiarbă 20 de minute. Se scot legumele şi se pun în blender pînă se obţine un piure apoi se adaugă încet supa mixându-se în continuare. Se potriveşte de sare, nucşoară şi zeamă de lămâie. Când va fi servită se pune supa în castroane cu crutoane, smântână şi felii de lămâie.

Supă cremă de ciuperci cu nuci

Cu o complexitate redusă şi un pic mai mult timp pentru pregătire (40 minute) supa cremă de ciuperci este apreciată din ce în ce mai mult. Este foarte hrănitoare, are un gust delicios şi poate înlocui orice fel de mâncare cu carne.
Ingrediente: o ţelină curăţată şi rasă pe răzătoarea mare, un praz tocat, jumătate de kilogram de ciuperci tocate, două linguri de unt, două pahare de lapte, o jumătate de pahar vin alb, un pahar de smântână, 500 ml de supă de legume, miezul pisat de la 30 de nuci, sare, piper, o legătură pătrunjel verde, crutoane.
Într-o oală se pune untul să se topească şi se adaugă legumele, ciupercile şi nuca prăjită puţin apoi se amestecă pe foc câteva minute. Se adaugă lapte, supă, vin, piper şi sare. Se lasă să fiarbă 30 minute până ce legumele s-au muiat. Se pun în blender legumele strecurate până se obţine un piure care se subţiază cu smântână şi supa în care au fiert legumele. Se serveşte cu crutoane şi pătrunjel verde tocat fin şi nuci feliate şi prăjite în unt.

Supă de zarzavaturi

Cu o complexitate redusă şi un timp de preparare de 45 minute supa de zarzavaturi conţine aproape toate rădăcinile pe care le folosim în pregătirea mâncărurilor obişnuite.
Ingrediente: doi morcovi, un pătrunjel rădăcină şi un păstarnac, o ţelina mică, o jumătate gulie, un sfert de varză albă sau roşie, broccoli câteva bucheţele,un ardei şi o roşie decojită, o ceapă mică, 30 mlg bulion, o legătură pătrunjel verde tocat, sare şi piper.
Ceapa se toacă peştişori şi se pune într-o oală cu două linguri de apă şi puţin ulei de măsline, la foc potrivit. Rădăcinile curăţate şi tăiate cubuleţe împreună cu varza tăiată fideluţă le adăugăm peste ceapă în oală lăsând roşia, ardeiul şi broccoli deoparte. După ce s-au muiat câteva minute legumele se adaugă apă fierbinte, sare şi piper şI lăsăm să fiarbă la foc mic acoperit. Când sunt aproape gata se adaugă broccoli, roşia şi bulionul şi se mai lasă cinci-zece minute pe foc. Când este servită se presară pătrunjel tocat. Supa poate fi consumată şi cu dres de smântână. Poftă bună!

Supă cremă de usturoi

Poate că ar părea foarte curioasă o supă cu usturoi. Însă savoarea căţeilor de usturoi într-un bol plin de supă caldă de legume este de neegalat. Cincizeci de minute de stat în bucătărie pentru a savura o supă cremă de usturoi delicioasă.
Folosim usturoi după placul fiecăruia. Poate fi pus în supă usturoi verde dar şi căţei de usturoi din căpăţâni. Apoi vom lua doi dovlecei, doi cartofi, un litru şi jumătate de supă de legume, două linguri unt, ulei de măsline, sare şi smântână dulce. În perioadele de post se poate renunţa la smântână.
Usturoiul se taie feliuţe şi apoi se pune în două-trei linguri de ulei de măsline, şi unt la prăjit timp de un minut. Se adaugă cartofii curăţaţi şi tăiaţi cuburi, dovlecelul taiat cubuleţe. Se mai lasă pe foc câteva minute apoi se adaugă supa de legume fierbinte. Se lasă încă 15 minute pe foc să fiarbă legumele apoi se scurg şi se pasează într-un blender adăugându-se, supa şi smântâna. Se serveşte cu crutoane şi pătrunjel verde tocat fin.
Sandu MARIN

Comentarii