Bilanţul parţial al programului naţional de screening pentru cancerul de col uterin arată că acesta este un real succes

Sute de ieşence au fost salvate de la moarte sigură!

sâmbătă, 07 septembrie 2013, 01:50
3 MIN
 Sute de ieşence au fost salvate de la moarte sigură!

Viaţa mai multor ieşence a fost salvată datorită programului naţional de cancer de col uterin al Ministerului Sănătăţii. Fără screening-ul gratuit de depistare a maladiei, multe femei recunosc că nu şi-ar fi permis să facă niciodată o investigaţie aprofundată, iar unele ar fi aflat mult prea târziu că au această boală.

Chiar dacă numărul ieşencelor diagnosticate cu cancer de col care ajung anual la Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iaşi este asemănător în ultimii ani, anul acesta, cele mai multe paciente au cancer în forma incipientă şi vor fi vindecate, deoarece au fost diagnosticate la timp. Anul trecut, la IRO se aflau în evidenţă 1.015 femei cu cancer de col uterin, iar 89 de cazuri erau noi. De la începutul anului 2013, în primele şase luni, din cele 1.069 de paciente aflate în evidenţă, 59 sunt cazuri noi. Medicii oncologi susţin că multe cazuri au fost depistate la timp şi sunt in primele faze, existând şanse de vindecare de aproape 100%. Spre deosebire de situaţia din acest an, în trecut, multe femei ajungeau la spital prea târziu, când deja boala afectase întreg organismul şi nu se mai putea face nimic. În primele şase luni ale acestui an, în judeţul Iaşi, 26.550 de femei au primit formularul pentru screening-ul gratuit. Dintre acestea, 1.098 au aflat că sunt suspecte de cancer de col uterin, la 13.075 rezultatul a fost negativ, iar la restul încă nu s-au citit analizele. Cele la care rezultatul a fost pozitiv nu aveau niciun simptom şi au mers la medic doar ca măsură de prevenţie.

Cazul Narcisei

Narcisa Avram are 35 de ani, şi recunoaşte că nu ar fi făcut o investigaţie pe banii ei, dacă nu i se oferea posibilitate să-şi facă analizele gratuit. A aflat că are cancer de col uterin, dar va fi salvată după tratament. „Este la început, şi medicii mi-au spus că nu trebuie să mă îngrijorez. Mă voi face bine cu siguranţă. Dacă nu făceam testul gratuit, nu m-aş fi prezentat la specialist şi probabil aş fi aflat că am cancer abia în ultimele faze, când începeam să mă simt foarte rău. Aveam şanse mari să mor în câţiva ani, dar sunt fericită că am aflat la timp că am această afecţiune pe care o pot trata“, afirmă ieşeanca. Ca ea gândesc multe alte femei, care au avut şansa să facă gratuit testele. Chiar dacă acest screening de cancer de col uterin salvează anual viaţa a sute de femei, programul a început să scârţâie în alte judeţe. În Suceava, de când funcţionează programul, 3.100 de femei au beneficiat gratuit de teste, dar acum nu mai sunt fonduri pentru susţinerea programului, şi a fost sistat. La Bacău, programul este blocat de două luni, iar femeile nu mai au gratuitate. Acolo, de anul trecut şi până acum două luni au făcut screening 8.000 de femei. Programul se adresează femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin. Pentru fiecare testare Papanicolau, statul plăteşte 100 de lei.

Comentarii