De Sănătate

Punem punctul pe știi

Sute de părinţi aleargă speriaţi din farmacie în farmacie, după vaccinuri anti-rujeolă

joi, 27 aprilie 2017, 01:50
3 MIN
 Sute de părinţi aleargă speriaţi din farmacie în farmacie, după vaccinuri anti-rujeolă

În timp ce vaccinul pentru rujeolă (ROR), oferit de Minsiterul Sănătăţii (MS) prin Programul Naţional de Vaccinare, lipseşte din luna ianuarie a acestui an, în 15 farmacii din Iaşi se găseşte o altă variantă a lui, sub denumirea de PRIORIX, distribuit de firma Glaxo. Acesta costă însă aproximativ 50 de lei.

Pe site-ul www.medicamentelipsa.ro, mai mulţi părinţi au reclamat lipsa acestuia, răspunsul din partea MS fiind că „la data de 21 aprilie există stocuri din vaccinul ROR (PRIORIX, înlocuitorul M-M-R VAXPRO), la nivelul ţării“, în fiecare judeţ fiind disponibil în cel puţin o farmacie. Acesta se găseşte în special în lanţurile mari de farmacii, fiind necesară o comandă prealabilă, deoarece vaccinurile trebuie depozitate în condiţii speciale. După efectuarea comenzii, în func­ţie de farmacie, poate să dureze între o zi şi maximum trei până când părinţii intră în posesia vaccinurilor pentru un preţ de aproximativ 50 de lei. Aceasta ar fi, conform mai multor medici, o formă prin care anumite firme au profitat de lipsa vaccinului de la nivel naţional şi de disperarea părinţilor care, văzând criza cu care se confruntă medicii de familie, au hotărât să îşi achiziţioneze pe cont propriu serurile necesare din farmacii, indiferent de cât costă.

Vaccinul M-M-R VAXPRO, re­direcţionat medicilor de familie în mod gratuit prin Direcţia de Sănă-tate Publică, în cadrul Programului Naţional de Vaccinare, a fost primit ultima dată în ianuarie, unii dintre ei având disponibil în stoc până în luna februarie. Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat luni, la finalul unei întâlniri cu reprezentanţi ai companiilor farmaceutice din România, că dozele de vaccin pentru rujeolă vor ajunge în ţară săptămâna viitoare.
 
Însă problema cea mai mare este că, în momentul de faţă, recuperarea vaccinală a copiilor se face cu mare greutate, după cum explică medicii de familie din Iaşi, deoarece fiecare copil trebuie să aibă o schemă individuală de vaccinare, în funcţie de cum a fost imunizat în ultima perioadă. „Sunt încurcături foarte mari, pentru că nu a existat o continuitate, au fost în permanenţă sincope. De exemplu, acum se face vaccinul hexavalent, din care am primit 30% din necesar la în­ceputul lunii, iar 60% zilele trecute, adică luni. Nu am avut pentru toţi, am făcut pentru cei mai mici şi pentru restanţieri. Noi trebuie să respectăm acel interval între vaccinuri. Am un copil care a făcut recent hexavalentul la vârsta de şase luni, şi nu mai pot face ultimul rapel la 11 luni pentru că trebuie respectat şi intervalul acela de şase luni între doze, ceea ce înseamnă automat că va face la un an“, a explicat dr. Maria Daniil, medic de familie ieşean. Medicii mai spun că cel puţin încă jumătate de an vor fi date peste cap schemele oficiale de vaccinare până se va reveni la normal, asta în condiţiile în care nu vor mai fi probleme de aprovizionare.  

Comentarii