N

Tehnopolis: Investiţie de 7 milioane de euro, profit net de 600 euro

N

sâmbătă, 31 mai 2014, 01:50
3 MIN
 Tehnopolis: Investiţie de 7 milioane de euro, profit net de 600 euro

\N

Şedinţă cu scântei şi şicane politice la orice, ieri la CJ

Parcul tehnologic, Club Pogor şi starea de sănătate a liderului consilierilor PDL au fost temele care au acaparat discuţiile în cadrul şedinţei în plen de ieri a Consiliului Judeţean. Execuţia bugetară pe anul trecut nu a ridicat nicio discuţie, nici alocarea a 1,3 milioane lei pentru reabilitarea unor poduri din judeţ şi nici alocarea a 500.000 lei pentru reabilitarea a patru lifturi de la Spitalul de Neurochirurgie.

Şedinţa s-a încins la proiectul de hotărâre vizând aprobarea situaţiei financiare a parcului tehnologic Tehnopolis. „La Tehnopolis ajungem din rău în mai rău. S-au investit 7 milioane de euro, bani europeni, plus ce-a mai dat CJ, avem 10.000 mp de suprafaţă utilă, şi un profit net de 2.500 de lei. Este inadmisibil. Mai mult, am înţeles că mai nou plouă prin acoperiş, deci va fi nevoie de alţi bani, pentru reparaţii“, a declarat lilderul consilierilor judeţeni PSD, Cristian Stanciu.

Acesta s-a arătat revoltat şi de faptul că directorul Tehnopolis, Oana Ţară-Lungă, nu a fost prezent la şedinţă pentru a explica veniturile mici obţinute de parc din închirierea de spaţii comerciale.

„Tehnopolis nu a fost creat ca o societate care să producăn un profit deosebit de mare. Rolul lui este de incubator de afaceri. Apoi, în acest moment, Tehnopolis nu are director, pentru că i-a expirat delegarea. S-a cerut Primăriei să spună dacă rămâne director sau nu, dar nu s-a primit răspuns“, a replicat consilierul judeţean PNL Eduard Boz. Conducerile CJ şi Primăriei au căzut de acord să împartă Tehnopolis şi Centrul Expoziţional, proiecte la care au participat amândouă instituţiile.

Conform înţelegerii, Tehnopolis urmează să fie preluat de municipalitate, CJ rezervându-şi administrarea Centrului Expoziţional. „Noi am votat tot ce trebuia. Am făcut toate hârtiile, care stau de două săptămâni la semnat la Primărie. Aşteptăm ca Primăria să deblocheze situaţia“, a adăugat preşedintele CJ, Cristian Adomniţei. Cu votul majorităţii PSD şi PP-DD, proiectul de hotărâre a fost amânat.

Un alt proiect amânat a vizat propunerea Muzeului Literaturii de închiriere a fostului Club Pogor, printr-o licitaţie, unei firme care să-l repună în funcţiune. PSD a insistat ca închirierea să fie înlocuită cu o concesionare.

Liberalii s-au opus propunerii, invocând faptul că prin concesionare firma care va prelua spaţiul va dobândi prea multe drepturi, CJ neavând garanţia că vor fi făcute investiţii în reabilitarea imobilului. „În cazul unei concesiuni, investiţiile pe care le-ar face firma s-ar deduce din redevenţă, ceea ce înseamnă că CJ nu încasează nimic. Pentru investitor, e perfect. Dă cu var, îşi cumpără mese, bar şi ce-i mai trebuie practic pe banii CJ. Apoi, dacă nu sunt realizate investiţiile în reabilitare, pe care ni le dorim, pe un chiriaş îl dai mult mai uşor afară decât pe un concesionar, juridic vorbind“, a precizat Boz.

În afara ordinii de zi iniţiale, a fost discutată cererea soţiei consilierului judeţean Radu Ursanu pentru un ajutor financiar de 20.000 de euro. Suma este necesară pentru ca Radu Ursanu, grav bolnav, să poată fi operat în străinătate.

Solicitarea a primit un răspuns negativ din partea Direcţiei Economice a CJ, care a precizat că nu există fonduri pentru astfel de acţiuni. Un al doilea răspuns negativ a venit din partea Direcţiei Juridice, aceasta argumentând că statutul aleşilor locali le interzice acestora „să ceară, pentru sine sau pentru altul, bani, foloase materiale sau alte avantaje“.

„Să fim serioşi, că doar nu cere şpagă. Noi stăm şi discutăm aici, iar timpul trece. Să ne amintim că aşa ne-am codit şi cu Ioan Câmpeanu (fostul şef al Secţiei 6 Poliţie, decedat acum trei ani din cauza unui cancer, n.r.). Cât s-a discutat, a murit“, a spus Stanciu.

Consilierul PDL Constantin Şerban a adăugat că în alte situaţii au fost alocate ajutoare financiare, atât de către CJ Iaşi, cât şi de instituţii similare din ţară. Punctul de vedere al Direcţiei Juridice însă a prevalat, propunerea fiind respinsă.
 

Comentarii