Transformă visele în realitate. Din 11 tineri pregătiţi gratis de soţii Nedea, 10 au intrat la Medicină

sâmbătă, 30 iulie 2016, 02:03
6 MIN
 Transformă visele în realitate. Din 11 tineri pregătiţi gratis de soţii Nedea, 10 au intrat la Medicină

Cei doi cunoscuţi profesori de biologie şi-au prezentat ieri bilanţul celui de-al cincilea an în care derulează proiectul SAP-ed. Aceştia pregătesc gratis elevi din familii defavorizate care vor să dea la Medicină, alegându-i în urma unei prealabile testări 

Ca în fiecare an, după admiterea la Facultăţile de Medicină din ţară, la Colegiul „Costache Negruzzi“ are loc o întâlnire importantă. În cursul zilei de ieri, la orele dimineţii, doi cu­no­scuţi dascăli din învăţământul preuniversitar ieşean au făcut publice rezultatele proiectului lor.

Soţii Nedea, Nina şi Mircea, doi profesori de biologie cu vocaţie şi dragoste pentru elevii buni, au reuşit să pregătească şi anul acesta tineri pentru admiterea la Medicină, fără să fie plătiţi, în timpul lor liber. De cinci ani, cei doi profesori nu mai au sâmbete libere. Nina Nedea este profesor la Colegiul „M. Eminescu“, iar Mircea Nedea, la Colegiul „C. Negruzzi“. Pentru ei, şcoa­la nu se opreşte atunci când li se ter­mină programul şi sună clopoţelul, iar relaţia dintre dascăl şi profesor capătă în weekenduri alt chip, unul patern.

Soţii Nedea au pregătit anul acesta 11 elevi, dintre care 10 au fost admişi, 8 la buget şi 2 la taxă. Dintre cei admişi, doi au intrat la uni­versităţile de Medicină din Cluj şi Tg. Mureş, iar restul la UMF Iaşi. Proiec­tul SAP-ed, de studii aprofundate pentru elevii defavorizaţi, se află în al cincilea an de desfăşurare, şi este de­dicat elevilor claselor terminale de liceu ce provin din familii cu venituri reduse, cu un venit lunar de sub 400 de lei pe membru de familie, şi care doresc să-şi facă o carieră în domeniul medical. Elevii sunt aleşi în urma unei testări prealabile. Mai multe imagini găsiți în GALERIE FOTO

Bilanţul

Proiectul îşi propune să elimine inegalitatea de şanse, să-i ajute pe cei fără resurse să-şi îndeplinească visul de a deveni medici. În cei cinci ani de zile au fost pregătiţi, sâmbătă de sâmbătă, un număr de 79 de elevi, din care 60 sunt în prezent studenţi. În primul an de existenţă al proiectului, dintre cei 49 de copii înscrişi, unii s-au retras, iar 13 au fost admişi la Medicină, în cel de-al doilea an, din 24 de copii pregătiţi, 16 au reuşit, în anul trei de existenţă, din 12 copii pregătiţi, 11 au fost admişi.

Anul trecut, 15 elevi au fost pregătiţi, din care 10 au fost admişi. De menţionat că o parte dintre absolvenţii de anul trecut, care nu au reuşit să intre la Medicină, au reuşit anul acesta. Acum, elevii care s-au pregătit pentru admiterea la Medicină sunt de la şcolile „M. Emi­nescu“, „V. Alecsandri“, „C. Negru­zzi“, „M. Costin“ şi Postliceala „Ghi­ca Vodă“. De la aceasta din urmă au venit la pregătire trei tineri care nu au luat anul trecut admiterea şi care au încercat şi anul acesta. 

După trei încercări

Soţii Nedea au fost ajutaţi în acest proiect, anul acesta, şi de trei dascăli de chimie de la „Negruzzi“ şi „Emi­nescu“, care au pregătit cu elevii materia pentru admiterea de anul acesta, disciplina chimie contând în procent de 35% din media de admitere. Toţi cei implicaţi în proiect au fost premiaţi cu diplome de excelenţă de către ISJ, iar copiii au fost premiaţi de Asociaţia „Al.I. Cuza“, un partener stabil în cadrul proiectului „SAP- ed“.

„Îmi exprim bucuria că şi în cel de-al cincilea an avem acumulatoarele de energie pozitivă, care ne încarcă pe noi ca să mergem mai departe. Îi iubesc pe toţi copiii, pe toţi cei 60 de admişi ai proiectului. Vreau să reţineţi că dragostea este un sentiment foarte adânc, meseria are nevoie de dragoste, acea comunicare cu bolnavul pentru a-l face să aibă încredere în voi, în Dumnezeu. Îmi exprim însă şi un regret: din cei 60 de admişi, doar 25 sunt membri ai Asociaţiei. Mă aşteptam la mai mulţi, deoarece această asociaţie dă posibilitatea celor care pot ajuta cu bani să o facă. Dacă n-ar exista Asociaţia, acest lucru n-ar fi posibil“, a menţionat Nina Nedea. Mai multe imagini găsiți în GALERIE FOTO

La rândul său, soţul, Mircea Nedea, a vorbit despre faptul că doi dintre cei admişi sunt la taxă şi că, deşi nu promite, va încerca să găsească soluţii pentru a-i susţine financiar. În această direcţie, doamna Elena Brănişteanu a anunţat în premieră faptul că Asociaţia Dermato­logilor din Iaşi, al cărui reprezentant este, va plăti prima tranşă din taxa pe primul an a celor doi studenţi. Un moment impresionant a fost acela în care o studentă de anul III, membră a Asociaţiei „SAP-ed“, a povestit despre un coleg de-al său care a murit de cancer şi care ar fi postat înainte să se stingă, pe reţelele de socializare, următoarea întrebare: „Ce ar fi dacă leacul pentru cancer s-ar afla în mintea unui tânăr care nu are acces la educaţie?“.

„Bac“-ul l-a tras în jos

Iustin Popescu este unul dintre cei admişi anul acesta. Povestea lui este una impresionantă, deoarece tânărul încearcă de trei ani să intre la Medi­cină. Chiar dacă data trecută a obţinut la examenul de admitere 9,80, media de la „bac“ l-a tras în jos şi nu as reuşit cu 9,02 să prindă un loc, nici măcar la taxă. Anul acesta însă, Iustin s-a reorientat şi a dat la Stomatologie: „E OK şi aici, mă pot transfera dacă o să vreau la Medicină Generală, în­să nu contează pentru mine unde am intrat, eu îmi doream neapărat în domeniul sanitar“. Şi pentru că este un absolvent al anului 2013, între timp Iustin a absolvit şi Postliceala „Ghica Vodă“. Este fericit, deoarece şi-a îndeplinit în sfârşit unul dintre cele mai mari visuri.

Mădălina Mo­raru este anul acesta şefă de promoţie în cadrul proiectului, deoarece a luat la examenul de admitere la Medicină Generală 9,80. „La «bac» am avut 9,66, iar media de admitere la facultate a fost 9,78. În clasa a XII-a m-am decis să dau la Medicină; încă nu ştiu exact ce specializare voi alege, dar tind spre neurochirurgie“, spune Mădălina, absolventă a Liceului „Alecsandri“.  

Partenerii acestei iniţiative sunt Asociaţia „Al.I. Cuza nr. 20“ Iaşi, reprezentată de Paul Butnariu, Uni­versitatea „Cuza“, reprezentată de profesorul Cătălin Turliuc, Asociaţia Dermatologilor, Colegiul „C. Negru­zzi“, Camera de Comerţ Iaşi, precum şi Inspectoratul Şcolar Judeţean. 

Comentarii