De Business

Punem punctul pe știi

Tranzacție surpriză: fabrica de cărămizi Brikston Iaşi, preluată de cel mai temut concurent

marți, 17 octombrie 2017, 01:50
3 MIN
 Tranzacție surpriză: fabrica de cărămizi Brikston Iaşi, preluată de cel mai temut concurent
Pachetul majoritar de acţiuni la SC Brikston Construction Solutions SA va fi cumpărat de compania austriacă Wienerberger, firmă ce dorea în urmă cu câţiva ani să investească 22 de milioane de euro în construcţia unei fabrici de cărămizi pe raza comunei Ion Neculce. Din vara anului 2014, fabrica ieşeană Brikston este controlată de fondul de investiţii Asia Debt Management Capital, care a cumpărat atunci participaţia majoritară la fosta Ceramica Iaşi de la Advent International, într-o tranzacţie estimată la peste 10 milioane de euro.
Surpriză de mari proporţii în mediul de afaceri local. Fosta fabrică Ceramica Iaşi va avea un nou acţionar majoritar, o companie cu care s-a luptat cu înverşunare atât pe piaţa de profil, cât şi în instanţă. Com­pania austriacă Wienerberger, lider mondial în producţia de cărămizi, a ajuns la un acord cu fondul de investiţii Asia Dept Ma­nagement Capital din Hong Kong, actualul proprietar al societăţii Brikston Cons­truc­tion Solutions SA, pentru a cumpăra pachetul de acţiuni care reprezintă 98,3% din titlurile emise de societatea ieşeană. Tran­zacţia este analizată de Consiliul Concurenţei şi, până când autorităţile vor da „undă verde“ înţelegerii, activitatea ce­lor două companii se va desfăşura independent. Valoarea tranzacţiei nu a fost dezvăluită public de părţi.
 
Nu demult, cele două companii s-au luptat pe viaţă şi pe moarte în instanţă, în­vingătoare fiind SC Brikston Construction Solutions SA. Tot scandalul a pornit în anul 2011, atunci când societatea austriacă a concesionat o suprafaţă de peste 40 de hectare de teren de la Consiliul Local al comunei Ion Neculce, în scopul exploatării resurselor minerale. Atunci, compania Wienerberger anunţa că intenţionează să construiască o fabrică de cărămizi în proximitatea terenului respectiv, în decurs de cinci ani, investiţie estimată atunci la aproximativ 22 de milioane de euro. Wienerberger a câştigat licitaţia la un preţ de 50.000 lei, fără TVA, pe an. SC Brikston Construction Solutions SA, pe atunci Ceramica SA Iaşi, aflată în competiţie directă cu Wienerberger, a cerut imediat în instanţă anularea actului de concesiune pe motiv că licitaţia nu a fost organizată potrivit legislaţiei în vigoare, în mod corect şi transparent. Abia în luna martie 2014 a luat sfârşit „războiul cărămizilor“, licitaţia şi contractul de închiriere dintre Wienerberger şi comuna Ion Neculce fiind declarate nule de magistraţii ieşeni. 
 
„Brikston este unul din producătorii moderni şi inovativi pe piaţa de cărămizi din România, cu un brand puternic şi un portofoliu de produse vast. În ultimii ani am fost martorii unei dezvoltări de am­ploare de care putem fi cu toţii mândri. Obiectivul nostru este să clădim mai de­parte şi să ne asigurăm de dezvoltarea în viitor a companiei noastre. Aşadar, suntem bucuroşi să vă anunţăm că ac­ţionarul ma­joritar a ajuns la o înţelegere cu Wiener­berger de a-i vinde părţile deţinute în Brik­ston. Compania Wiener­berger este pre­zentă pe piaţa românească din anul 1998 şi operează patru centre de producţie, având aproximativ 300 de angajaţi. Cu ambiţia de a oferi produse de cea mai bună calitate, de a stimula ino­vaţia şi de a se canaliza pe client, Wiener­berger şi Brikston au o compatibilitate perfectă“, a anunţat Iulian Man­galagiu, directorul general al fabricii de cărămizi de pe Calea Chişinăului. În ultimul deceniu, compania ieşeană a investit în total peste 40 de milioane de euro îndeosebi în retehnologizarea fabricii şi, în prezent, SC Brikston Construction Solutions SA Iaşi deţine o cotă de piaţă de 12%, dublă faţă de cea consemnată în anul 2007. Din totalul vânzărilor Brikston, 80% sunt adresate segmentului rezidenţial, produsele fabricii fiind distribuite în punctele de vânzare a peste 250 de distribuitori din întreaga ţară.

Comentarii