UMF face precizări în scandalul naţional legat de concursul de rezidenţiat

miercuri, 21 septembrie 2016, 01:56
3 MIN
 UMF face precizări în scandalul naţional legat de concursul de rezidenţiat

„Universitatea nu putea decide, dar ar fi putut contribui la găsirea celei mai bune formule pentru studenţii săi dacă ar fi fost angrenată în procesul de consultări”, arată rectorul Viorel Scripcariu

În urma unei comunicări deficitare la nivel naţional a federaţiilor care îi reprezintă pe studenţi în negocierile cu Ministerul Sănătăţii cu privire la organizarea concursului naţional de rezidenţiat, discuţii care au generat un val de nemulţumiri în rândul tinerilor, reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi au emis o serie de precizări cu privire la felul în care va fi organizat acest examen şi cu felul în care au decurs negocierile privind desfăşurarea sa. Reprezentanţii UMF Iaşi susţin că, deşi există studenţi care s-au plâns de neimplicarea universităţilor în negocierile cu privire la forma examenului de rezidenţiat, ele au fost sărite în procesul de definitivare de către Federaţia Asociaţiilor Studenţilor la Medicină din România (FASMR).

„Universitatea nu putea decide, dar ar fi putut contribui la găsirea celei mai bune formule pentru studenţii săi, dacă ar fi fost angrenată în procesul de consultări, demarat încă din februarie, de organizaţiile care îi reprezintă pe studenţi cu Ministerul Sănătăţii. Din păcate, organizaţiile studenţeşti au ales să parcurgă singure acest drum, conducerea UMF aflând despre demersurile FASMR abia la începutul lunii septembrie. Aşadar, în condiţiile în care reprezentanţii studenţilor au discutat direct şi exclusiv cu Ministerul Sănătăţii încă din luna februarie, nu putem vorbi decât cel mult despre o implicare formală, conform legii, a universităţii în procesul decizional“, a precizat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

Între federaţie şi minister au existat mai multe comunicări din februarie şi până în septembrie, iar pe 9 septembrie ministerul s-a întâlnit cu reprezentanţi ai celor cinci universităţi de medicină şi farmacie din ţară şi au convenit asupra formei pe care o va lua examenul. Astfel, anul acesta, în ciuda protestelor şi negocierilor eşuate ale studenţilor, concursul naţional de rezidenţiat va avea loc pe 20 noiembrie. Metodologia de concurs presupune subiecte unice la nivel naţional, dar şi o clasificare unică pe loc şi pe post la nivel naţional, ce porneşte de la principiul unui concurs cu clasificare naţională, şi nu pe centre de examinare.

Spre exemplu, un student de la Iaşi care va dori să meargă la Cluj pe o poziţie de rezident în neurochirurgie, va putea merge dacă va avea media mai mare decât alţi candidaţi de acelaşi profil din întreaga ţară. Mai mult, anul acesta, s-a stabilit şi introducerea unor specialităţi noi – cardiologie pediatrică, gastro-enterologie pediatrică, nefrologie pediatrică, onco-hematologie pediatrică, pneumologie pediatrică şi microbiologie clinică. Lista locurilor şi posturilor disponibile s-a convenit că va fi publicată până la cel târziu 14 octombrie pe www.rezidentiat.ms.ro şi în săptămânalul Viaţa Medicală, iar candidaţii se vor putea înscrie între 14 şi 28 octombrie la DSP-urile judeţene. 

 

Comentarii