UMF Iaşi anunţă că nu mai organizează admitere de toamnă în acest an

vineri, 29 iulie 2016, 01:58
3 MIN
 UMF Iaşi anunţă că nu mai organizează admitere de toamnă în acest an

După examenul de admitere care a avut loc pe 25 iulie şi după selecţia în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr T. Popa“ din Iaşi a luat decizia de a nu mai organiza examen în cea de-a doua sesiune de admitere, care are loc în toamnă. 

Hotărârea a fost luată şi validată de Senatul Universităţii, care s-a întrunit ieri. „Consiliul de Administraţie al Universităţii de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa a luat decizia de a nu mai organiza o nouă sesiune de admitere în septembrie, şi, implicit, de a avea anul acesta un număr mai mic de studenţi, cu convingerea că nu cantitatea este cea care contează în actul educaţional. Este o abordare greşită să considerăm că singura sursă de venit a unei universităţi este reprezentată de studenţii de la locurile cu taxă. Structura veniturilor este diversificată, o parte importantă în buget este provenită din cercetare, din proiectele naţionale şi internaţionale. Prosperitatea unei universităţi este dată de excelenţa actului educaţional şi de performanţa în cercetare“, a declarat Daniela Druguş, director general UMF Iaşi.

Concursul de admitere din sesiunea septembrie va reprezinta doar un concurs prin selecţie de dosare, pentru locurile rezervate candidaţilor absolvenţi ai învăţământului superior de stat care doresc să urmeze a doua facultate în regim cu taxă, la specializările Medicină (10 locuri) şi Medicină Dentară (3 locuri). „Nu putem vorbi de excelenţă în educaţie fără profesori bine pregătiţi, oricât de buni ar fi studenţii şi oricât de bune condiţiile de studiu; de asemenea, nu poate fi vorba de excelenţă în educaţie în absenţa condiţiilor de studiu şi a dotărilor pe măsură, oricât de buni ar fi studenţii şi profesorii. La fel de adevărat este însă că nu putem aspira la excelenţa în educaţie fără o bună calitate a studenţilor pe care îi recrutăm. Iar dacă ne dorim studenţi buni, trebuie să-i căutăm cu maximă atenţie şi să punem permanent mai presus argumentul calitativ în defavoarea celui cantitativ. Acesta este motivul pentru care admiterea din acest an a fost semnificativ mai complexă decât cele din anii trecuţi. Iar efectele s-au văzut cel mai bine în numărul celor înscrişi. Pe termen scurt, putem considera numărul candidaţilor drept o veste mai puţin îmbucurătoare, dar pe termen mediu şi lung admiterea din acest an a reprezentat un prim pas într-o direcţie corectă şi necesară. Este un început bun, dar şi un efort care trebuie continuat pentru a da rezultatele pe care ni le dorim“, a declarat Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

La admiterea de anul acesta, la Medicină Generală ultima medie la buget este 7,87, faţă de 9,45 cât a fost anul trecut, iar la taxă ultima medie este 6, 89, faţă de 9,18 cât a fost în 2015. Şi la celelalte specializări din cadrul celor patru facultăţi, mediile de admitere au fost mult mai mici decât în anii trecuţi. Cauza pare a fi, în principal, introducerea disciplinelor chimie, fizică şi matematică la examenul de admitere, în funcţie de facultate şi opţiunea candidatului. 

Comentarii