De Sănătate

Punem punctul pe știi

Un aparat minune îi va scăpa pe copii de dureri la introducerea acelor în venă

luni, 13 martie 2017, 02:50
3 MIN
 Un aparat minune îi va scăpa pe copii de dureri la introducerea acelor în venă

Spitalul de Copii a primit, prin donaţie de la o familie, un aparat pentru detectarea venelor.

O familie din Bacău care a avut un copil la Iaşi a donat Secţiei de Oncologie şi Hematologie Pediatrică de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ un aparat pentru detectarea rapidă a venelor pentru copiii care urmează tratament prin chimioterapie, aparat care îi scapă de înţepăturile dureroase. Donaţia a fost făcută în cursul săptămânii trecute de asociaţia familiei Chirica, asociaţie care poartă numele de Asociaţia RADU, în colaborare cu compania farmaceutică Leo Pharma. „Tratamentul acestor copii este de lungă durată şi foarte agresiv, iar, încă de la prima cură, venele lor încep să se deterioreze, îngreunând astfel puncţionarea din prima. Este o durere repetată, atât a copiilor, cât şi a părinţilor, de aceea este important să se minimizeze trauma micuţului pacient, care este şi aşa chinuit de boală“, a precizat Alice Chirica, fondatoarea asociaţiei.

Asociaţia a fost înfiinţată în urmă cu patru ani, având în spate povestea tristă a familiei, care şi-a pierdut unicul copil al familiei, un băieţel în vârstă de trei ani după o lungă luptă cu boala. Astfel, Alice susţine că donaţia reprezintă din punctul său de vedere o necesitate în astfel de secţii, mai ales după ce a stat internată împreună cu Radu, băieţelul său, la Spitalul de Copii încă din luna decembrie 2011 şi până în luna martie a anului 2012, când au plecat în Germania pentru tratament. „Faptul că am trecut personal prin această secţie, iar ulterior mergând pentru continuarea tratamentului şi în altă ţară, am avut termeni de comparaţie, iar cu acest aparat putem face lucruri mai bune. Copilul meu, deşi avea doar doi ani, mereu îmi spunea că se temea de acele înţepături. Era cea mai mare suferinţă a lui, dar şi a celorlalţi copii din secţie“, povesteşte aceasta.

Mai mult, zilele trecute când au mers la spital ca să doneze aparatul, au avut ocazia să vadă cum aparatul este folosit de un băieţel de patru ani care avea nevoie de puncţionare. „Cea mai mare mulţumire a mea a fost că deşi îi era frică atunci când a intrat şi mai avea un pic şi plângea, după ce a văzut cum funcţionează, nu a scos nicio lacrimă, mama a ieşit zâmbind, mulţumită şi ea că nu a mai plâns. Lacrimile unui copil dor, iar părinţii plâng mai mult decât copiii. De obicei, un copil nu simte greul bolii pentru că nu conştientizează şi nu ştie ce înseamnă să ai o astfel de boală incurabilă“, a mai completat aceasta. De asemenea, în anii anteriori, tot prin intermediul asociaţiei RADU a mai fost dotată o altă secţie din cadul spitalului cu 30 de paturi. Membrii acesteia spun că îşi doresc şi pe viitor să ajute şi alte secţii care tratează copii care se luptă cu astfel de boli, deoarece „RADU vede tot ce facem, el face ca lucrurile să funcţioneze bine“.

 

 

Comentarii