Un mare spital din Iaşi nu va mai opera timp de o lună

duminică, 28 iulie 2013, 15:20
3 MIN
 Un mare spital din Iaşi nu va mai opera timp de o lună

Sălile de operaţii de la Spitalul de Recuperare intră în reablitare.

La Spitalul de Recuperare nu se va mai opera timp de o lună. În blocul operator care cuprinde trei săli de ortopedie şi două săli de ORL nu se vor mai putea face intervenţii chirurgicale, deoarece vor începe lucrările de reabilitare.

Pentru reparaţiile curente s-a obţinut finanţare de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi, iar o parte din bani provin din fondurile de dezvoltare ale unităţii medicale. „Începând de luni, timp de circa o lună, blocul operator va fi închis pentru începerea lucrărilor. Toţi bolnavii care necesitau intervenţii chirurgicale ortopedice sau de natură ORL au fost reprogramaţi”, a declarat ec. Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare.

Astfel, cei circa o sută de bolnavi cronici vor intra în sala de operaţie abia în luna septembrie. Cele mai multe operaţii efectuate lunar sunt de endoprotezare, dar medicii au afirmat că bolnavii nu reprezintă urgenţe, iar amânarea intervenţiilor nu le va pune în pericol vieţile. „O reabilitare era necesară, mai ales că instalaţia electrică trebuie reabilitată. De asemenea, trebuie schimbată gresia şi faianţa în unele locuri, şi dotarea cu aparatură. Blocul operator a reprezentat şi principala provocare, pentru că, în urma vizitei pe care am primit-o de la Agenţia Naţională de Transplant, în vederea acreditării Clinicii de Ortopedie, probleme s-au găsit tocmai la blocul operator, care nu respectă standardele europene”, a declarat prof.dr. Paul Botez, şeful Clinicii de Ortopedie din cadrul Spitalului de Recuperare.

Se vor efectua reparaţii şi la Clinica de Ortopedie, investiţia în valoare de 600.000 de lei fiind făcută de Primăria Municipiului Iaşi, instituţia în subordinea căreia se află unitatea medicală. „Clinica de Ortopedie se va închide pe tronsoane. Unii pacienţi vor reveni la spital abia după modernizare, iar alţii vor fi mutaţi pe diferite secţii. Clinica va beneficia de reparaţii capitale”, a adăugat managerul spitalului.

Toate aceste măsuri vor fi luate pentru ca Agenţia Naţională de Transplant să acrediteze Clinica de Ortopedie ca centru regional de transplant de os şi articulaţii. Un reprezentant al agenţiei a fost în urmă cu două săptămâni la spital, dar a constatat că nu sunt îndeplinite toate condiţiile de acreditare. Spitalul de Recuperare a depus deja documentaţia pentru acreditare, iar alte patru dosare vor fi depuse depuse în curând, pentru ca în Iaşi să se facă transplant hepatic, de cord, dar şi ca Centrul Regional de Prelevare şi Transplant să fie acreditat. După ce vor fi finalizate lucrările, Spitalul de Recuperare va primi o nouă vizită a unui reprezentant al Agenţiei Naţionale de Transplant şi, după acreditare, la Clinica de Ortopedie se va face transplant de os şi de articulaţii. „Acum astfel de transplanturi nu se fac şi sunt înlocuite cu anumite substitute osoase aduse din import, la un preţ ridicat”, a precizat prof.dr. Botez.

Comentarii