Universitatea Tehnică şi-a deschis ieri porţile printr-o ceremonie solemnă. Manifest pentru inginerie

marți, 27 septembrie 2016, 01:59
3 MIN

La eveniment au fost invitaţi toţi foştii rectori ai universităţii care au mai avut putere să vină la manifestări 

„Educaţia este aprindere, îmblânzirea unei flăcări, nu umplerea unui vas“, a spus prof.dr. Doru Pănescu, preşedintele Senatului Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, în prima deschidere festivă a anului universitar a instituţiei de învăţământ superior din ultimii zece ani dedicată şi Iaşului, nu doar comunităţii academice. UTI s-a întors ieri în aula considerată cel mai frumos amfiteatru din Iaşi, cea din Copou, ce poartă numele universităţii – „Gheorghe Asachi“, construind o deschidere bazată pe un laudatio al ingineriei, al inginerului şi pe explicarea rolului acestuia în comunitatea locală, inclusiv în Iaşi.

La ceremonia de deschidere a UTI au fost invitaţi toţi foştii rectori ai universităţii care au mai avut putere să vină la manifestări şi s-au prezentat toţi, cu excepţia lui Ion Giurma. „Pot spune că pornim la acest drum cu speranţe de ambele părţi“, a precizat preşedintele Senatului de la UTI. „Tinerii care, începând de astăzi, fac parte din marea echipă a Universităţii Tehnice, au speranţe că vor materializa cele mai grozave echipamente, că vor fi capabili să realizeze construcţii deosebite şi că vor fi în stare să lucreze cu roboţi şi calculatoare de ultime generaţii.“

Universitatea – loc al cunoaşterii

Întreg evenimentul a fost un manifest pentru inginerie. Rectorul, prof.dr. Dan Caşcaval, a prezentat în intervenţia sa avantajele economice, de salarizare, cererea pieţei naţionale şi europene, ale meseriei de inginer dezvoltate de programele universităţii tehnice. A marcat şi el importanţa revenirii în Aula din Copou, ca un moment bogat şi în simbolistică şi promiţând revenirea la fiecare eveniment important. „Universitatea trebuie să ofere prin educaţie modele umane şi repere recunoscute, să aibă puterea să te apere oriunde te-ai avântat singur, asemeni pământului natal purtat în sandale de războinicii antici“, a spus acesta.

Urmând modelul instaurat încă de la deschiderea anului universitar la USAMV Iaşi, când universităţile din Iaşi şi-au desemnat un reprezentat pentru a prezenta, în aceeaşi voce, o viziune comună a mediul academic, prof.dr. Viorel Scripcariu a vorbit în numele tuturor rectorilor prezenţi în sală, la eveniment fiind prezenţi şi primarul, preşedintele CJ, prefectul, dar şi personalităţi precum academicienii Mihail Voicu şi Bogdan Simionescu.

În discursul rectorului de la UMF, accentul a căzut pe unitate şi pe nevoia universităţilor de a sta împreună în momentele dificile în care şi-au pierdut din identitate. „Universitatea nu mai este o poartă unică spre cunoaştere. S-au inventat tot felul de modele ademenitoare şi facile, Google ţine de loc de cunoaştere, ratingul şi banii ţin loc de demnitate, faptul de a face ce vrei şi de a nu da seama de nimic din ceea ce faci ţine loc de emancipare. Şi la toate se poate ajunge foarte uşor – nu e nevoie de biblioteci, de examene, de stres sau diplome. Dar aici, în universitate, suntem pentru cunoaştere, nu informare, pentru deminitate, nu succes, pentru emancipare, nu iresponsabilitate“, a declarat acesta. La finalul ceremoniei festive, cei mai importanţi studenţi ai instituţiei de învăţământ superior au fost premiaţi de partenerii universităţii.

FOTO: Andrei CUCU

Comentarii