Încă nu îndeplim condiţiile

Veşti proaste. În Iaşi nu se vor face transplanturi de ficat sau de cord anul acesta

marți, 11 august 2015, 01:57
3 MIN
 Veşti proaste. În Iaşi nu se vor face transplanturi de ficat sau de cord anul acesta

La o prelevare de organe de la un donator, Bucureştiul continuă să preia ficatul şi un rinichi.

La Iaşi, transplantul de cord şi cel de ficat încă sunt puse în aşteptare. Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT) cel puţin până la finalul anului medicii ieşeni nu vor putea face nici transplant de ficat, nici transplant de cord pentru că atât Spitalul „Sf. Spiridon“, cât şi Institutul de Boli Cardiovas­cu­lare (IBCV) trebuie să mai îndepli­nească o serie de condiţii. În cazul primei unităţi medicale, acolo unde ar urma să se facă transplantul de ficat, trebuie să se realizeze circuitele necesare, iar în cazul celeilalte echipa medicală încă trebuie să participe la transplanturi de cord pentru a îndeplini criteriul ANT conform căreia acreditarea se poate obţine dacă colectivul propus a participat la minimum 20 de intervenţii similare. „Luăm în calcul acreditarea ambelor transplanturi de la Iaşi, dar deocamdată încă se fac paşi importanţi pentru obţinerea acesteia, la fel cum se fac şi în alte zone ale ţării“, a spus prof. dr. Radu Deac, preşedintele ANT.

Am fost lăsaţi să prelevăm ficatul şi să-l trimitem la Bucureşti

Conform conducerii Centrului Re­gional de Transplant (CRTS), un pas important în efectuarea transplantului hepatic a fost realizat prin faptul că în prezent dr. Cristian Lu­paşcu poate preleva singur ficatul, fără sprijin din partea medicilor bucureşteni. „Pentru transplantul hepatic s-a făcut un pas foarte im­portant şi anume ANT l-a delegat singur pe profesorul Lupaşcu să facă prelevări la Iaşi fără echipa de la Bucureşti. Deocamdată, agenţia nu renunţă la ideea de a prelua la Bucureşti unul dintre rinichii donaţi la Iaşi, însă cum am reuşit să facem noi, fără ajutor, prelevarea pentru ficat, o să încerc să obţin şi asta pentru ca ambii rinichi să ră­mână aici“, a arătat dr. Raluca Nea­gu, coordonatorul Centrului Regio­nal de Transplant (CRT).

Mai mult, condu­cerea spitalului a explicat că echipa medicală care ar urma să efectueze transplantul de ficat a participat la peste 20 de intervenţii de acest gen. Potrivit directorului spitalului, transplantul de ficat va putea fi efectuat la Iaşi anul viitor. „Echipa noastră a participat la mai mult de 20 de transplanturi. Pentru noi acum nu mai este vorba de în­deplinirea crite­riului vizavi de pre­gătirea resursei umane. Trebuie să respectăm con­diţiile legate de spa­ţiul în care se vor putea face astel de intervenţii, un spaţiu care trebui dotat adecvat, cu compartiment ATI, săli de operaţie moderne. Din punctul meu de vedere, cred că anul viitor vom putea face primul transplant hepa­tic la Iaşi“, a precizat ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon“.

Echipa de la Institutul de Cardiologie nu a participat la 20 de intervenţii

Acreditarea transplantului de cord este momentan întârziată de faptul că echipa medicală de la IBCV nu a participat la 20 de astfel de intervenţii. Conform CRTS, institutul are do­tă­rile necesare pentru a putea începe să facă transplant de inimă, însă lipsa documentului care să ateste că prof. dr. Grigore Tinică a participat la 20 de transplanturi de cord întârzie acreditarea unităţii.

„Pentru transplantul de cord se îndeplinesc con­di­ţiile toate cu excepţia acesteia re­feritoare la numărul de transplanturi obligatorii la care să fi participat anterior. Dacă profesorul Gri­gore Tinică aduce un document prin care să ateste că a participat la atâtea, sigur s-ar putea face, pentru că la institut sunt condiţii foarte bune“, a adăugat dr. Raluca Neagu, coordonatoarea CRTS. Ultima prelevare de organe efectuată la Iaşi a avut loc săptămâna trecută. Atunci au fost identificaţi trei potenţiali donatori, însă în două cazuri familia a refuzat să doneze organele rudei aflate în moarte cerebrală.
 

Comentarii