N

Votul de la Iaşi, în detaliu. Cele mai mari ciudăţenii

N

marți, 27 mai 2014, 01:50
8 MIN
 Votul de la Iaşi, în detaliu. Cele mai mari ciudăţenii

\N

Biroul Electoral Judeţean a anunţat ieri rezultatele finale ale alegerilor din judeţ. Acestea sunt: PSD – 37,57%, PNL – 16,94%, FC – 9,07%, PDL – 8,91%, Diaconu – 7,15%, restul formaţiunilor fiind sub pragul de 5%. Interesant este procentul mare al voturilor nule: am putea spune că numărul celor cărora li s-a anulat votul a trecut de pragul electoral, fiind de 6,65%. Dincolo de cifrele oficiale, reporterii „Ziarului de Iaşi“ au parcurs ieri pe îndelete tabelele electorale, secţie cu secţie.

Al treilea scrutin pentru desemnarea deputaţilor în Parlamentul European s-a încheiat oficial. Biroul Electoral Judeţean a prezentat ieri rezultatele finale ale votului de duminică, după centralizarea proceselor verbale încheiate în toate cele 711 secţii de votare din judeţ. Conform procesului verbal final întocmit de Biroul Electoral Judeţean, prezenţa la vot a fost de 27,56%, cu 5,2% mai mare decât cea înregistrată la precedentul scrutin, din 2009, dar cu cinci procente mai mică decât media naţională.

Record: 13.000 de voturi nule

Deşi la alegerile pentru Parlamentul European au drept de vot şi cetăţenii Uniunii Europene cu domiciliul în Iaşi, niciunul dintre aceştia nu a solicitat înscrierea în listele electorale speciale pentru a putea vota. Din cele 194.577 de voturi înregistrate duminică, un număr de 12.955, respectiv 6,65%, au fost declarate nule. Procentul a fost apreciat ca firesc de către reprezentanţi ai BEJ, la precedentul scrutin, proporţia voturilor nule ridicându-se la 5,27%. Deşi oficialii PMP sau ai PSD au acuzat duminică practicarea „turismului electoral”, respectiv votul multiplu la mai multe secţii, rezultatele oficiale nu confirmă acest lucru.

Rezultatele obţinute pe judeţul Iaşi la europarlamentare 2014, în graficul de mai jos:

Procentul alegătorilor înscrişi pe listele suplimentare, respectiv al celor care au votat în alte localităţi decât cele de domiciliu, a fost practic identic cu cel din 2009, de 11,25%. Una din acuzele privind turismul electoral a vizat comuna Comarna. În cazul acestei localităţi, au fost trecuţi pe listele suplimentare 184 de alegători din 1.403 care şi-au exercitat dreptul de vot, respectiv 13,11%. Nici în alte localităţi din mediul rural, pe listele suplimentare nu s-au regăsit foarte mulţi alegători. Numărul secţiilor în care s-au înregistrat mai mult de 100 de votanţi pe listele suplimentare a fost mai mic de 10, majoritatea acestora fiind în municipiul Iaşi.

Rezultatele pe judeţ

Rezultatele oficiale ale votului au confirmat aşteptările de după primele numărători paralele din noaptea votului. Astfel, Alianţa Electorală PSD-UNPR-PC a înregistrat 37,57% din preferinţele ieşenilor.

Pe locul al doilea s-a situat PNL, cu 16,94% din voturi, podiumul fiind completat de Forţa Civică, care şi-a adjudecat 9,07% din voturi.

Partidul condus de fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a depăşit la Iaşi cu 300 de voturi scorul obţinut de PDL, procentul înregistrat de acesta din urmă fiind de 8,91% din voturi.

Scorul bun obţinut de Forţa Civică la Iaşi nu a fost suficient totuşi pentru a duce partidul la peste 5% din voturile înregistrate pe plan naţional, ceea ce i-ar fi asigurat lui Ungureanu un fotoliu de europarlamentar.

Deputatul independent Mircea Diaconu a obţinut 7,15% din voturile ieşenilor, depăşind PMP, care a primit încrederea a 5,72% din alegători.

PPDD a fost primul partid situat sub linia celor cinci procente, înregistrând la Iaşi un scor de 4,2%.

Rezultate în municipiu

Conform numărătorii paralele făcute la sediul din Ştefan cel Mare, PSD şi-a depăşit clar concurenţii în municipiul Iaşi, nici PNL, nici PDL sau PMP nereuşind să-i înfrângă pe social-democraţi în vreo secţie de vot. O victorie încă mai clară a fost obţinută de PSD la Paşcani, în satele Lunca depăşind 70% din voturi şi înregistrând peste 60% din preferinţele electoratului la Sodomeni.

Oraşul Hârlău a fost şi el adjudecat la pas de PSD, ca şi Târgu Frumos. La Podu Iloaiei, oraş condus de un primar PDL, social-democraţii nu au mai câştigat toate secţiile. Din cele 11 secţii amenajate în Podu Iloaiei, PDL a câştigat trei, PNL – una, restul revenind PSD.

Rural: Secţie cu 74% pentru PNL

În mediul rural, victoriile au fost împărţite între PSD şi PNL, democrat-liberalii sau popularii nefiind practic prezenţi în confruntare. Deşi condusă de un primar liberal, comuna Al.I. Cuza a fost adjudecată clar de PSD. Liberalii au reuşit să obţină doar 45 de voturi, faţă de cele 445 ale social-democraţilor.

Comuna Andrieşeni a fost cucerită de PSD de la PDL, dar la o diferenţă de mai puţin de 60 de voturi. Liberalii au reuşit să-i înfrângă pe social-democraţi la Aroneanu, păstrându-şi întâietatea în comună. În satul Rediu Aldei, de exemplu, PNL a obţinut chiar trei sferturi din voturi (74%), faţă de doar 13,5% ale PSD.

Comuna Balş a fost păstrată de PSD, care a pierdut însă în faţa liberalilor comuna Bălţaţi, la o diferenţă de 150 de voturi. Belceştiul a fost păstrat de PNL la mare luptă, decisivă în confruntarea cu PSD fiind victoria detaşată înregistrată în satul central al comunei. PSD nu a întâmpinat probleme în a câştiga la Bivolari, comună condusă de un primar social-democrat, după cum şi liberalii şi-au păstrat comuna Bârnova.

Butea şi Cepleniţa au fost în schimb pierdute de liberali în favoarea PSD, care şi-a păstrat întâietatea şi la Ciorteşti, Ciurea şi Ciohorăni. De altfel, în această comună PSD a înregistrat peste 50% din voturi.

PDL şi-a adjudecat Dagâţa

Comarna a fost pierdută de PSD în favoarea PNL, care a rămas primul şi în Cozmeşti. În schimb, social-democraţii au câştigat fără probleme comuna Cotnari, condusă de un primar PP-DD, Costuleni şi Costeşti. La Costeşti, PNL a fost depăşit şi de PDL.

Comuna Cristeşti şi-a confirmat orientarea social-democrată, aici PSD câştigând cu peste 60% din voturi. O victorie clară a fost însă obţinută de PNL la Cucuteni. Dagâţa a rezistat asaltului PSD, rămânând democrat-liberală. În această comună, PNL nu a contat practic în luptă, fiind depăşit şi de PMP.

În satul Boatca, liberalii au obţinut doar două voturi, un al treilea fiind primit de UDMR. Liberalii au câştigat patru din cele 7 secţii amenajate în comuna Deleni, condusă de un primar PNL. Acest lucru nu a fost totuşi suficient, victoria revenind în final PSD, la aproximativ 30 de voturi distanţă.

Dobrovăţul a fost câştigat clar de PSD, locurile 2 şi 3 revenind la egalitate PDL şi PNL. În schimb, Dolheştiul a rămas liberal, ca şi Dumeştiul şi Grozeştiul. Comunele Drăguşeni, Erbiceni, Fântânele, Focuri, Golăeşti, Gorban şi Gropniţa nu au adus nicio surpriză, fiind adjudecate de PSD.

Conform numărătorii paralele făcute de social-democraţi, ei şi-au adjudecat şi comuna Grajduri, de la liberali. Comuna Hălăuceşti a fost confirmată ca liberală, PNL câştigând la pas bătălia contra PSD. O altă comună catolică, Răchiteni, a revenit în schimb PSD.

Social-democraţii au câştigat şi în Hărmăneşti şi Holboca, ambele comune fiind conduse de primari liberali. Victorii clare, cu peste 50% din voturi au fost obţinute de PSD şi în Heleşteni, Horleşti, Ipatele şi Ion Neculce.

Premieră: la Tomeşti, PNL a pierdut

Comuna Leţcani, condusă de Stelian Turcu, membru în Biroul Permanent Judeţean al PNL, a fost câştigată clar de liberali, care au pierdut însă la Lespezi. Liberalii au reuşit totuşi să câştige la Mirceşti.

În comuna Lungani, PSD a câştigat una din cele mai clare victorii din judeţ, fiind votat de peste 70% din alegători, iar la Mădârjac a obţinut aproximativ 55% din voturi. Un scor foarte bun a fost obţinut de liberali la Mironeasa, unde au obţinut aproximativ două treimi din sufragii.

Comuna Miroslava a fost smulsă de PSD de la democrat-liberali. În schimb, nu au apărut suprize la Mirosloveşti şi Mogoşeşti-Siret, care au revenit PSD, respectiv PNL. Comuna Mogoşeşti-Iaşi a fost preluată de PSD de la liberali, care au pierdut şi la Moţca, reuşind însă să reziste la Moşna.

PNL şi PSD şi-au adjudecat câte două din cele patru secţii de vot din comuna Movileni. Câştig de cauză au avut în final liberalii, care au câştigat şi la Oţeleni şi Plugari. PSD şi-a înfrânt competitorii Probota şi la Popeşti, unde primarul este membru al PC. PNL a câştigat clar la Popricani, unde au depăşit PSD la 360 de voturi, reuşind să obţină victoria şi în alt fief liberal, Prisăcani.

Comuna Răducăneni, condusă de un primar liberal, a fost viu disputată. În final, PNL a reuşit să câştige la aproximativ 30 de voturi distanţă faţă de PSD, decisivă fiind victoria în secţia 561 din centrul comunei. Liberalii au câştigat şi la Rediu şi Roşcani, pierzând însă la Româneşti şi Ruginoasa.

Scânteia, Schitu Duca şi Scobinţi au marcat tot atâtea victorii ale PSD, în satul Sticlăria din Scobinţi social-democraţii depăşind 70% din preferinţele alegătorilor. PNL şi-a luat revanşa la Stolniceni-Prăjescu, Sineşti şi Sireţel, în ultimele două comune ei câştigând toate secţiile de votare cu peste 50% din opţiuni.

În schimb, nu au contat la Strunga, unde şi-au putut număra voturile pe degete. În satele Cucova şi Criveşti au obţinut câte un singur vot. Şcheia a fost câştigată la limită de liberali, care au avut 7 voturi în plus faţă de PSD, care în schimb şi-a adjudecat comunele Şipote şi Tansa, conduse de primari PDL.

O altă victorie a fost bifată de PSD la Tătăruşi, cu aproape 70% din voturi. PNL a câştigat la Todireşti, dar a fost înfrânt chiar la el acasă, în Tomeşti.

Comuna Trifeşti a fost una din puţinele câştigate de PDL, confirmând culoarea politică a primarului. PDL şi-a păstrat şi comuna Ungheni. O bătălie în trei s-a dus la Ţibana, altă comună PDL, aceasta fiind câştigată până la urmă de social-democraţi. Tot ei au câştigat şi la Ţibăneşti, unde PDL apropae că nu a contat.

Comuna Ţigănaşi a fost adjudecată tot de PSD, cu peste 50% din voturi, ei câştigând şi la Ţuţora, Valea Lupului, Valea Seacă, Vânători şi Vlădeni. Comuna Victoria a fost adjudecată de liberali, ca şi Voineşti, unde aceştia au înregistrat o ultimă victorie clară.
 

Comentarii