Vremea la care românilor li se rupe filmul

vineri, 15 ianuarie 2016, 21:10
3 MIN
 Vremea la care românilor li se rupe filmul

* După o lună decembrie dedicată cumpărăturilor abuzive şi consumului pe măsură vine, de obicei, o perioadă moartă: începutul lui ianuarie, fără bani, fără distracţii – asta, în caz că nu se pun bătaia cu bulgări, dacă e zăpadă, alunecatul pe gheţuş, dacă este polei, ori aruncatul bradului uscat de la balcon, între blocuri, noaptea, când vecinii dorm. Lumea se plictiseşte şi caută ocupaţii, că până la Valentine’s Day mai e: unii dezleagă rebusuri, alţii împletesc sau croşetează, mulţi beau, să uite, câţiva dau zăpada de pe trotuare, iar nişte americani au organizat, zilele trecute, la Beverly Hotel din Beverly Hills, California, decernarea premiilor "Globurile de Aur" (73rd Golden Globe Awards) pentru filmele din anul trecut. Nu neapărat pentru cele mai bune, fiindcă nu mai contează calitatea în ziua de azi, când mai importante sunt sumele intrate în conturi şi numărul de jucării, figurine, şepcuţe şi căni de cafea care se pot vinde de pe urma lor. Aşa-i acum; când eram mici, noi n-am avut păpuşele în formă de Comisarul Moldovan sau Mărgelatu…

* Simţind mirosul de foaie verde (nu ne referim la frunzele din doine, ci la bancnotele de 100 de euro), unii primari români şi-au manifestat disponibilitatea, dorind să fie parte din atractiva lume a cinematografiei. După ce a urmărit ultima producţie din seria "Războiul Stelelor", Georgel Tălâmbă, primarul din Consumatori, a sunat la Hollywood (normal, cu taxă inversă!), cerându-l pe "domnu’ George Luca, cel cu călăreţii gedi şi maimuţoiul ăla mare", să-i propună o afacere. Din câte ne-a spus el, ar vrea ca următorul film din serie să fie filmat la ei în comună, pe motiv că există peisaje ca pe planetele îndepărtate, cu deşert, ruine, praf mult şi localnici cu feţe ciudate, că nici nu mai trebuie să-i machiezi în extratereştri. Dacă filmează toamna, când se face vinul, iese şi mai ieftin, că umblă toţi teleghidaţi ca roboţii C3-PO şi R2-D2, plus că în comună trăieşte şi un moş care nu s-a bărbierit în viaţa lui şi care-l poate dubla pe Chewbacca, dacă se mai tunde puţin.

* O idee cam la fel a avut şi primarul din Dăunători, însă după ce a urmărit cu sufletul la gură "The Martian": localitatea ar putea fi atractivă pentru un regizor dornic să filmeze o continuare a superproducţiei, deoarece acolo se cultivă doar cartofi, ca în "Marţianul", şi folosind exact aceleaşi metode. Dânsul are, totuşi, o mare mirare: de-abia când a văzut filmul şi-a dat seama că din cartofi se poate face şi mâncare, nu doar rachiu!

* Şi primarul din Cocalari s-a arătat interesat de a participa la realizarea de filme, "însă să fie catastrofice, cu acţiunea în viitor, pe planeta de după un război nuclear, când au rămas doar gândaci de bucătărie şi şobolani, că numai decoruri de-astea avem; în rest, toţi au plecat la muncă în Spania şi Italia!" a precizat el. Mulţi alţi edili au fost dornici de a intra în afacere (fiindcă, în linii mari, asta a ajuns, de fapt, cinematografia, numită pe vremuri "a şaptea artă"), punând la dispoziţie baza materială şi sute de figuranţi dintre localnici: din nefericire, nu se ştie exact dacă se va mai realiza filmul în care toţi aceştia şi-ar dori să joace, adică o nouă urmare la "Marea Mahmureală" sau chiar un serial pe tema asta generoasă.

Comentarii