Aproximativ 50 de morţi în urma unui val de 17 atentate în Irak

luni, 29 iulie 2013, 12:53
3 MIN
 Aproximativ 50 de morţi în urma unui val de 17 atentate în Irak

Un val de 17 atentate coordonate, cu maşină-capcană, a afectat Irakul, luni dimineaţă, provocând moartea a cel puţin 48 de persoane şi rănirea altor 220, au anunţat surse medicale şi poliţieneşti, relatează AFP.
Majoritatea atentatelor, care au început în jurul orei 07.00 şi care au continuat timp de aproape două ore, vizau comunitatea şiită a ţării.
La Bagdad, 11 maşini-capcană au explodat în nouă cartiere diferite, dintre care cel puţin şapte cu majoritate şiită, provocând 34 de morţi şi peste 130 de răniţi.
La Sadr City, un cartier şiit din Bagdad, o maşină-capcană a explodat într-o piaţă în care zilierii se întâlneau dimineaţa devreme pentru a căuta de muncă. Explozia a aruncat un microbuz la o înălţime de zece metri în aer şi a distrus faţadele magazinelor, potrivit unui fotograf al AFP. O a doua bombă la Sadr City a vizat magazinele care vindeau materiale de construcţie.
De aproape trei luni, atentatele se multiplică în Irak, revenind la nivelul din 2008, după ceea ce a fost aproape un război civil între sunniţi şi şiiţi soldat cu zeci de mii de victime în 2006-2007.
Escaladarea violenţelor este legată de resentimentul minorităţii sunnite, aflate la putere în timpul lui Saddam Hussein, faţă de majoritatea şiită care conduce ţara în prezent şi pe care o acuză de discriminare la adresa sa.
O maşină-capcană a explodat şi la Mahmudiya, la 30 de kilometri sud de capitală, provocând moartea a cel puţin două persoane şi rănirea altor 25.
La Kut, un oraş cu majoritate şiită situat la 160 de kilometri sud de Bagdad, două maşini-capcană au vizat centrul oraşului, provocând şase morţi şi 57 de răniţi.
Tot la sud de capitală, alte două atentate cu maşină-capcană s-au produs la Samawa, un oraş şiit situat la 280 de kilometri de Bagdad, provocând doi morţi şi zeci de răniţi.
O maşină-capcană a explodat la Basra, oraş portuar din sudul ţării, tot cu majoritate şiită, provocând patru morţi şi cinci răniţi.
În total, peste 780 de persoane au fost ucise în violenţe de la începutul lui iulie şi peste 3.000 de la începutul anului, potrivit unui bilanţ realizat de AFP.
Manifestaţii sunnite au debutat anul trecut pentru a cere eliberarea suspecţilor sunniţi arestaţi în virtutea unei legi antiterorism care permite deţinerea lor pe termen aproape nelimitat. Criza a cunoscut un apogeu la 23 aprilie, când forţele de securitate şi manifestanţii, majoritatea neînarmaţi potrivit ONU, s-au confruntat în apropierea oraşului Hajiwah (nord), provocând 53 de morţi.
Atacuri masive şi coordonate cu bombă împotriva populaţiei civile au loc o dată sau de două ori pe săptămână în medie, în timp ce alte atentate, cu ţintă precisă, vizează zilnic forţele de ordine.
Grupări care au legături cu Al-Qaida par în mare parte responsabile de atentatele recente comise împotriva civililor probabil în scopul relansării războiului civil, potrivit observatorilor.
Aceste grupări revendică rareori responsabilitatea pentru astfel de atacuri, care sunt de multe ori urmate de represalii din partea extremiştilor şiiţi. (Mediafax)

Comentarii