De Business

Punem punctul pe știi

An bun pentru producatorii de vinuri

marți, 09 septembrie 2008, 18:57
2 MIN
 An bun pentru producatorii de vinuri

Anul acesta vom bea vin mult si bun. Marii viticultori ieseni, sustin ca vinul va fi nu doar exceptional dar va avea si o concentratie mare de zahar. "Faptul ca lunile iunie si iulie au fost ploioase si urmatoarele doua luni secetoase, au contribuit la acumularea unei concentratii mari de zahar in struguri. Recoltam deja de patru zile si pina pe 10 octombrie cel tirziu teminam", ne-a declarat Constantin Deleanu, director general al societatii Cotnari. 

Acesta a adaugat ca productia de vinuri Cotnari o va depasi pe cea din 2006, implicit si pe cea din 2007, cind au fost recoltate 10 milioane de kilograme de struguri productia de vin fiind de 6,5 milioane de litri. "Vom recolta aproximativ 11,5 milioane de kilograme de struguri de pe o suprafata de 1.250 de hectare. Speram ca productia finala sa fie de 7,5 milioane de litri. Tamaioasa si Grasa de Cotnari, vor avea un potential alcoolic mare si le vom putea tine multi ani in vinoteca. Primul vin de anul acesta va fi Frincusa si o vom lansa pe 28 septembrie", a completat Deleanu.

Faptul ca vinurile vor fi de o calitate foarte buna este sustinut si de Iulian Badii, director tehnic la Agroindustriala Bucium. "Productia va fi cu 60% mai mare decit cea de anul trecut. A fost un an greu, dar ne-am organizat foarte bine. Grindina ne-a afectat 70 de hectare cu vie dar cu toate acestea, vom avea o productie medie de 8 tone de struguri la hectar, adica 125 de vagoane de struguri, a cite 10.000 de litri vagonul", ne-a precizat Badii.

Alti producatori ieseni sint ceva mai rezervati cind vine vorba de productia finala. "Recolta e mai buna fata de anul trecut, dar totul depinde de luna septembrie pentru ca este pretentioasa. Vom produce intre 5.000 si 8.000 de litri la hectar. Avem o linie de imbuteliere pe care o vom termina luna acesta, iar pe 10-15 octombrie, il vom inaugura printr-o sarbatoare a vinului", ne-a spus Constantin Comanescu, director ViniCom.

De aceeasi parere dar mult mai rezervat pare sa fie si Titi Babusanu, director de marketing la Vinia Iasi. "Preferam sa avem vinul in butoaie si apoi sa vorbim de productie. Daca miine ploua si se distruge recolta, nimic din ce v-as spune nu ar mai fi valabil", ne-a declarat Babusanu.

Cu toate acestea si reprezentantii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi sint optimisti in ceea ce priveste productia si calitatea vinului. "Chiar daca in unele vii, strugurii au trei etaje, jos sint uscati, la mijloc sint copti iar sus sint verzi, productia si calitatea vor fi multumitoare. In judet avem inregistrate 9.700 de hectare de vie dar aici intra si gospodariile oamenilor. Cele mai intinse suprafete de vita de vie le detine socieatate Cotnari", a incheiat Magneriu Jalba, director adjunct DADR Iasi.

Comentarii