Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Autoritatile romane cauta un inlocuitor pentru Kvaerner la IMGB

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Prin contractul incheiat in decembrie 1997, FPS vindea grupului Kvaerner 90% din actiunile IMGB. Pretul actiunilor se ridica la 25 milioane de dolari, din care 60% urmau sa fie returnati societatii pentru investitii. Ulterior, suma s-a redus cu 60% (15 milioane de dolari), majorindu-se investitiile angajate de Kvaerner si raminind astfel de achitat 10 milioane de dolari. Din acestea, s-au scazut 8,75 milioane de dolari aferente platii datoriilor societatii. In cele din urma, Kvaerner a platit efectiv pentru IMGB doar 500.000 de dolari. Toate concesiile facute de statul roman nu au fost insa de prea mare ajutor. Performantele economice ale intreprinderii privatizate s-au deteriorat continuu, cu implicatii asupra situatiei economico-financiare a tarii, lucru recunoscut recent si de directorul adjunct al FPS, Alin Giurgiu. Daca pierderile IMGB se ridicau, in 1997, la 89,6 miliarde de lei, valoarea acestora a crescut, in 1998, la 135,5 miliarde de lei, pentru a ajunge, anul trecut, la nu mai putin de 183,2 miliarde de lei. In tot acest timp, grupul Kvaerner a reusit totusi sa duca la bun sfirsit ceva. Si anume vinzarea de active din uzina bucuresteana. Presedintele consiliului de administratie al grupului norvegian, Jon Silvert Nielsen, afirma recent ca s-au obtinut ceva mai mult de 3 milioane de dolari din toate activele vindute anul trecut, dintre care 1,5 milioane dolari pentru casa de cultura a uzinei. Mult mai bine decit de administrarea societatii, Kvaerner s-a ocupat de editarea, la Londra, a unui album de prezentare a utilajelor IMGB scoase la vinzare. Alte masuri de restructurare s-au redus la concedieri masive de personal, la reducerea investitiilor si diminuarea cifrei de afaceri de la 12 miliarde la 8 miliarde de dolari anual.
    Cesionarea contractului, o solutie
    Cum au fost posibile toate acestea ar putea raspunde Departamentul postprivatizare din FPS, constituit special pentru a urmari evolutia societatilor romanesti vindute prin Fondul Proprietatii de Stat. Reprezentantul acestuia, Constantin Nedelcu, prefera, in loc de explicatii privind propria implicare, sa arunce vina in ograda Ministerului Finantelor, aratindu-se contrariat de faptul ca Finatele "s-au complacut in a face contabilitatea datoriilor si a penalitatilor, fara sa se axeze pe transformarea datoriilor in actiuni vandabile". Constantin Nedelcu considera vinovate de situatia de la IMGB si "toate guvernele postdecembriste, care nu au avut o politica activa fata de marii agenti economici, spre deosebire de alte tari care stabilesc, prin acorduri, comenzi pentru domeniile-cheie din industria de armament, aeronautica sau nucleara". Ce se poate face totusi pentru salvarea IMGB? Propunerea deputatilor de cesionare a contractului de privatizare unui alt investitor mai puternic ar putea fi o solutie. "Masura este de preferat rezilierii contractului cu Kvaerner, care ar implica si o procedura judiciara de falimentare a societatii", apreciaza Iuliu Vida, presedintele Comisiei pentru politica economica a Camerei Deputatilor. Gasirea unui investitor care sa poata pune in functiune intreaga capacitate de productie de la IMGB, folosita de Kvaener in proportie de doar 15%, este posibila in viitorul apropiat, directorul adjunct al FPS, Alin Giurgiu, afirmind ca exista deja trei companii interesate, cu care se poarta negocieri. (Oana Osman, Adrian Pais)

     

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    Liste electorale

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri