De Business

Punem punctul pe știi

Ce taxe suplimentare se platesc pentru pensiile private

duminică, 23 septembrie 2007, 17:51
2 MIN
 Ce taxe suplimentare se platesc pentru pensiile private

Persoanele care trebuie sa opteze pentru un fond privat de pensii vor fi nevoite sa achite administratorilor si o serie de comisioane. „Ziarul de Iasi", pe baza datelor oferite de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) va prezinta in rindurile de mai jos principalele costuri suplimentare ce vor trebui suportate de salariati.

In primul rind se va plati obligatoriu un comision anual de contributii de 2,5% si un comision de activ de 0,05% pe luna. La un salariu mediu brut de 1.400 lei si o contributie anuala la fondul de pensii de 336 lei , un angajat va plati un comision de minim 8,5 lei. Cei care nu sint multumiti de fondul ales initial si vor sa aleaga un altul vor trebui sa suporte o penalitate de transfer de 5% din valoarea activului.

Daca folosim acelasi salariu ca in exemplul de mai sus, numai dupa primul an, persoanele care schimba fondul vor trebui sa achite aproape 17 lei. In cazul in care au trecut mai multi ani si fondul acumulat creste atunci si penalitatea pe care o vor achita este mai mare.

De asemenea, salariatii vor suporta in mod diferit taxele de audit (n.r.-certifica marimea activului) negociate de companiile de pensii private. Conform CSSPP, taxele de audit merg pina la 75.000 lei pe an. „Politica companiei noastre este sa impartim valoarea acestei taxe de audit la numarul de persoane care s-au inscris la fondul nostru de pensii. Daca valoarea activului va ajunge la doua milioane de euro, adica 700.000 de persoane, vom suporta noi in intregime aceasta taxa", a precizat Corneliu Miron, inspector coordonator de pensii al Allianz Tiriac.

Reprezentantii altui fond de pensii private sustin insa ca angajatii nu vor suporta in mod direct taxele de audit. „In cazul ING Fond de Pensii, taxa de audit este aplicabila asupra activelor totale ale fondului,  ceea ce presupune ca va afecta valoarea unitatii de fond si nu numarul de unitati de fond ale fiecarui participant", a sustinut Raluca Marcu, marketing communication officer ING.

Alte companii declara ca vor suporta ele costurile de audit. „Compania noastra suporta cheltuielile de audit", a explicat Cristian Ghibu, manager al AVIVA Asigurari de Viata. Modalitatea de facturare nu a fost inca stabilita, dupa cum sustin reprezentantii societatilor de asigurari. „Probabil ca va fi adoptata o lege, dar mai dureaza, asa cum se intimpla la noi. Deocamdata nu exista norme de aplicare, dar probabil se va emite o factura anuala. Pot spune doar ca nu cred ca o sa se emita factura separata pentru taxele de audit pentru ca este vorba de sume foarte mici", a sustinut Miron.

Fondurile de pensii inscriese in cursa pentru atragerea de angajati in urmatoarele patru luni sint AIG , AG2, Allianz-Tiriac, Aviva, Bancpost, BCR, BRD, BT Aegon, Generali , ING, Interamerican, KD, Marfin, MKB Romexterra,Omniasig, OTP, Prima Pensie. Majoritatea fondurilor au un grad mediu de risc, dupa cum reiese din datele postate pe site-ul CSSPP.

Comentarii