De Business

Punem punctul pe știi

Creditul Dexia a fost cheltuit

Subtitlu

vineri, 14 mai 2010, 20:18
4 MIN
 Creditul Dexia a fost cheltuit

Municipalitatea a cheltuit cel mai mare imprumut contractat pina acum. Din cele 200 milioane lei imprumutate la inceputul anului 2007, acum au mai ramas doar aproximativ 700.000 lei.

Sefii Primariei se pregatesc pentru o noua emisiune de obligatiuni cu care sa achite imprumutul catre banca Dexia. Banii s-au dus pe 11 proiecte, cu efecte mai mult sau mai putin evidente. Acolo unde s-a lucrat la proiecte vizibile, cum ar fi modernizarea de strazi, problemele sint pe masura sumelor cheltuite.

Iesenii vor avea de platit  pina in 2030 pentru lucrarile facute in acesti ultimi trei ani din creditul Dexia. Doar in cazul obligatiunilor emise in 2008 s-au achitat deja aproximativ 20 milioane lei, ca dobinzi.

"Ziarul de Iasi" va prezinta o situatie la zi cu platile facute de municipalitate, dar si stadiul fiecarui proiect finantat din imprumut.

20 milioane lei, platite doar ca dobinzi

Cele citeva sute de mii de lei ramase din credit se afla acum in conturile Primariei. Practic, tot creditul a fost accesat. Ca urmare, s-au demarat procedurile necesare pentru vinzarea unui nou set de obligatiuni municipale. "Asteptam avizul de la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. Stim ca a fost un aviz pozitiv, dar inca nu l-am primit. Oricum, obligatiunile vor trebui vindute pina pe data de 31 mai. Cred ca perioada pentru vinzarea obligatiunilor va fi 25-31 mai. Nu vom avea probleme, pentru ca avem o clauza in contract. In cazul in care nu gasim cumparatori pentru obligatiuni, acestea vor fi achizitionate de banca Dexia", a declarat Victorel Lupu, directorul economic al Primariei.

Valoarea obligatiunilor municipale va fi de 100 milioane lei. Cu aceasta suma se va achita integral imprumutul catre Dexia. Apoi, municipalitatea va incepe sa plateasca. Pentru o perioada de trei ani urmeaza sa fie achitate doar dobinzi la obligatiuni, urmind ca acestea sa fie rascumparate din 2013. "Cred ca va fi urmata aceeasi procedura ca in cazul primei emisiuni, din 2008. Si dobinda va fi aceeasi, mentionata in contract", a completat Lupu.

Astfel, municipalitatea va trebui sa achite o dobinda calculata in functie de indicatori ai pietei financiare, dupa formula ROBID la 6 luni plus ROBOR la 6 luni, impartit la doi, plus 0,65%.

Ultima plata la dobinzile pentru prima serie de obligatiuni a fost facuta la mijlocul lunii mai. Atunci municipalitatea a achitat o dobinda de 7,635%, adica o suma de aproape 1,9 milioane lei. Aceasta de altfel este cea mai mica dobinda inregistrata pina acum la obligatiuni. In 2009 s-au achitat si dobinzi de peste 15%. Astfel, de la sfirsitul anului 2008 si pina acum municipalitatea a achitat in total aproximativ 20 milioane lei, dobinzi, comisioane pentru prima emisiune de obligatiuni.

Prima rambursare din principal, din valoarea obligatiunilor va fi facuta abia in februarie 2012, in cazul primei serii. Parte din obligatiuni vor fi rascumparate la fiecare trei luni, la fel ca plata dobinzilor, pina pe data de 10 noiembrie 2028. Dupa acelasi scenariu, a doua emisiune va fi rascumparata in 2030.

Unde s-au dus banii

Aproape jumatate din creditul Dexia a intrat in strazile din municipiu. Pentru prima etapa din "Marea Asfaltare" s-au cheltuit 57,6 milioane lei, iar pentru a doua etapa in jur de 33,6 milioane lei. In total, s-au modernizat in jur de 130 de strazi. Parte din lucrari au probleme insa chiar inainte de a se termina de cheltuit banii imprumutati. Dupa prima iarna au aparut gropi in asfalt, bordurile s-au stricat sau pavelele s-au lasat. Acum, calitatea lucrarilor este verificata atit la nivelul Inspectoratului in Constructii, cit si la nivelul Prefecturii. Municipalitatea a dispus refacerea totala sau partiala a strazilor stricate.

O alta problema sesizata de inspectorii in constructii este legata de furnizorii de utilitati. Interventiile acestora pe strazile sau trotuarele abia asfaltate au condus la deteriorarea lucrarilor.

O suma importanta din credit a intrat in conturile firmelor care gestioneaza iluminatul public. Municipalitatea a achitat pentru modernizarea acestui serviciu 27,6 milioane lei din creditul Dexia.

Alte 16,5 milioane lei s-au cheltuit pentru construirea a 224 de locuinte sociale in Gradinari. Consiliul Local a stabilit cine se va muta in aproape toate apartamentele din Gradinari, dar iesenii nu au primit cheile de la locuinte. Apartamentele ar urma sa fie distribuite in cursul acestei luni. Cu 13,5 milioane lei din credit s-a cofinantat contractul semnat cu firma Martin Rose. In total, acest contract a avut o valoare de aproximativ 80 milioane lei, mare parte din suma fiind imprumutata de la BERD. Banii au fost utilizati pentru reabilitarea unor tronsoane importante ale liniilor de tramvai din municipiu. Aceste lucrari nu au fost inca finalizate si urmeaza sa fie continuate si in acest an cu fonduri de la BERD si bugetul local.

Sistemul infomatic al Primariei a costat 11,8 milioane lei, bani achitati din creditul Dexia.

Aproape 10 milioane lei a achitat municipalitatea din acelasi credit pentru lucrarile realizate in Tatarasi, la linia de tramvai si strazi. Nici aceste lucrari nu s-au finalizat si urmeaza sa fie continuate in acest an cu fonduri de la bugetul local.

Iesenii ar trebui sa observe si o imbunatatire importanta a calitatii trotuarelor. In ultimii trei ani s-au pus pavele pe trotuare, in piatete si parcuri in valoare de aproximativ 9,8 milioane lei.

Si pasajul de la Hala Centrala a beneficiat de creditul Dexia. Din acest imprumut, 7,2 milioane lei au plecat catre aceasta investitie. Pasajul este insa departe de a fi terminat. Municipalitatea abia a gasit fonduri pentru acoperirea gropii din centrul Iasului. Acesta ar fi obiectivul din 2010 in privinta pasajului pietonal.

Primaria a cumparat si un imobil, un fost camin din Canta. Banii au fost luati tot din creditul Dexia, o suma de 6,1 milioane lei. Caminul este acum partial locuit de chiriasi ai Primariei. Lucrarile de la cadastrul general al municipiului au costat 3,5 milioane de lei in ultimii ani, suma luata tot din credit.

Unul din cele mai importante proiecte, dar care nu a beneficiat decit de o suma mica din credit este depozitul ecologic de la Tutora. Pentru aceste lucrari au fost alocate doar 2 milioane lei. Si in acest caz lucrarile ar trebui sa fie continuate si in acest an, in functie de alocarile de la bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Mediului.

Comentarii