De Business

Punem punctul pe știi

Desi legea obliga si stabileste amenzi grase Plata cu cardul a impozitelor si utilitatilor ramine la stadiul de promisiuni

sâmbătă, 01 noiembrie 2003, 00:00
3 MIN
 Desi legea obliga si stabileste amenzi grase Plata cu cardul a impozitelor si utilitatilor ramine la stadiul de promisiuni

Trebuie sa mai treaca multa apa pe Bahlui pina sa dispara cozile de la bancomate din zilele de salariu. Conform unei legi de anul trecut, ale carei norme metodologice au intrat recent in vigoare, ar trebui sa putem plati cu cardul facturile la gaze, electricitate, apa, impozitele si taxele locale, precum si de la orice magazin mai de Doamne-ajuta.
Conform actului normativ, atit comerciantii care realizeaza vinzari zilnice de peste 11 milioane de lei, furnizorii de utilitati publice cit si primariile vor fi nevoite sa accepte plata cu ajutorul cardului, in caz contrar riscind sa plateasca o amenda de pina la 50 de milioane de lei. Si pina acum cei care trebuiau sa accepte plata cu cardul avea un cadrul legal la dispozitie, insa majoritatea motivau neadoptarea masurilor din cauza lipsei normelor de aplicare a legii respective. Pina acum putini furnizori de servicii publice accepta plata cu ajutorul cardului.
La Primarie, cica s-a asteptat publicarea normelor
Fata de alte orase, primaria Iasului a ramas printre ultimele si la acest capitol. Cu toate ca a implementat o aplicatie soft care sa permita plata cu ajutorul cardului, aceasta nu este inca functionala. „De la inceputul acestei luni vom da drumul la aplicatie de informare a cetatenilor, care poate fi consultata pe internet. In etapa a doua vom instala cititoare de carduri la ghiseele Directiei Locale de Finante, urmind ca pe 24 noiembrie sa demaram o licitatie prin care dorim sa implementam un sistem prin care iesenii sa achite taxele prin internet si de la bancomate”, ne-a explicat Cristina Nucuta, seful Serviciului Informatic din Primaria Iasi. Aceasta inseamna practic ca termenul pina la care Primaria trebuia sa introduca sistemul electroni de plata, respectiv 1 noiembrie 2003 a fost depasit. Functionarii administratiei locale iesene motiveaza insa ca pina saptamina trecuta nu au avut dupa ce sa se ghideze in implementarea sistemului deoarece nu erau promovate normele de aplicare a legii. Cu toate acestea, si fara norme, sistemul a fost implementat in mai multe orase din tara.
La „Distrigaz” nu s-a auzit de card
„Electrica” a introdus un sistem hibrid, un fel de struto-camila. „Noi acceptam plata cu ajutorul cardului la ghisee, recent am instalat cititoare de carduri. De la bancomat sau prin internet nu se accepta plata cu ajutorul instrumentelor electronice de plata, in schimb clientii care au conturi bancare pot sa isi achite factura direct prin intermediul acestora”, ne-a spus Lucian Luca, purtator de cuvint la Electrica, sucursala Iasi. Aceasta inseamna ca o persoana care are cont bancar face o conventie cu banca, „Electrica” trimite factura institutiei financiare care opereaza in contul clientului scazdu-i suma de achitat.
„Distrigaz” a adoptat o metoda similara cu cea la care a recurs „Electrica”, si anume plata din cont bancar. In schimb, nu accepta plata cu ajutorul cardului la caseriile proprii deoarece nu a instalat cititoare de carduri.
Bancile stau in asteptare
Reprezentantii bancilor sustin ca ar dori ca furnizorii de utilitati sa accepte plata facturilor cu ajutorul cardurilor de la bancomate, dar nu reusesc sa ajunga la o intelegere cu conducerea regiilor furnizoare de servicii publice. „Abia am reusit sa convingem «Electrica» sa accepte ca salariatii nostri sa isi poata achita facturile din contul bancar. Pentru ca sa accepte plata cu ajutorul cardurilor insa trebuie sa mai asteptam”, ne-a spus Vladimir Fador, director adjunct al BCR, sucursala Iasi. „Noi am purtat discutii si negocieri cu toti furnizorii de utilitati, insa pina acum numai «Electron M Bit», care este firma privata, a apelat la serviciile noastre pentru a introduce un sistem prin care sa accepte plata cu ajutorul cardurilor”, au declarat surse din cadrul BRD care au dorit sa isi pastreze anonimatul.
Principalul motiv pentru care furnizorii de utilitati nu doresc sa accepte plata cu cardul este comisionul perceput de banci, care nu inseamna altceva decit o diminuare a profitului. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii