De Business

Punem punctul pe știi

Ialomitianu se teme ca primarii vor majora excesiv impozitele in an electoral

marți, 27 decembrie 2011, 17:50
2 MIN
 Ialomitianu se teme ca primarii vor majora excesiv impozitele in an electoral

Ministrul Finantelor Publice, Gheroghe Ialomitianu, se teme de majorarea impozitelor si taxelor locale intr-un an electoral si cere criterii de diferentiere a cresterilor pe zone "mai dezvoltate" si "zone mai sarace", pe baza carora sa fie fundamendate propunerile autoritatilor locale.

Ingrijorare a ministrului Finantelor Publice in an electoral este explicabila, avand in vedere ca majoritatea populatiei nu va face deosebire intre o decizie a consiliului local si una a Guvernului, in conditiile in care cele mai multe taxe si impozite sunt stabilite de catre MFP

In ceea ce priveste pensionarii, dar si salariatii, impozitul pe locuinta este una dintre cele mai mari taxe platite "din mana" si care este retinut la sursa, astfel ca impozitul este mult mai vizibil pentru contribuabili.

"Vrem sa fie criterii mult mai clare privind majorarea impozitelor. Sunt zone mai dezvoltate, sunt zone mai sarace. Nu poti sa te duci sa majorezi impozite si taxe cu 20% intr-o zona mai saraca, pentru ca nu pot sa le plateasca", a spus Ialomitianu.

El a lasat astfel sa se inteleaga ca Guvernul nu ar fi de acord cu nicio majorare de taxe la nivel local, cel putin pentru categoriile mai sarace, adica bazinul electoral cel mai prezent la vot.

In acelasi timp, Guvernul nu poate sa se opuna cu desavarsire majorarii taxelor locale, pentru ca si primarii partidelor aflate la guvernare solicita fonduri in crestere, iar Executivul s-a angajat ca anul viitor va scadea deficitul bugetar la sub 3% din PIB, pe standarde ESA. Mai mult, deficitul pe cash a fost programat la 1,9% din PIB.

Anterior, ministerul Finantelor a afirmat ca va transmite Guvernului propunerea primita de la asociatiile de primari de ridicare de la 20% la 50% a limitei pana la care pot fi majorate impozitele si taxele locale sau eliminarea pragului maxim actual, de 20%, cu posibilitatea ca taxele sa poata fi crescute in raport cu puterea financiara a locuitorilor.

Propunerea va fi inaintata Guvernului in sedinta de miercuri, sub forma unei ordonante de urgenta.

Ialomitianu a evitat sa raspunda daca, potrivit actualei legislatii, consiliile locale pot decide majorarea diferentiata a impozitelor locale, care sunt oricum stabilite initial in functie de categoria zonei.

"Noi mergem la Guvern cu vartiantele propuse de autoritatile locale. Eliminarea cotei nu va primi avizul Ministerului Justitiei, pentru ca trebuie o limita. Dreptul de a stabili impozitele si taxele este al Parlamentului. Justitia a spus ca nu neste posibil sa lasam libertate totala primariilor. Se va discuta a doua varianta (cresterea pragului de majorare de la 20% la 50%). Prima varianta nu poate fi reglementata, pentru ca incalca Constitutia", a explicat Ialomitianu.

Pe de alta parte, tot MFP a prezentat marti situatia arieratelor statului, care insumeaza 936 de milioane lei, din care 824 de milioane lei revin tocmai primariilor. Alocarile pentru anul viitor de la bugetul de stat catre primarii scad cu peste un miliard de lei. (Mediafax)

Comentarii