De Business

Punem punctul pe știi

Iesenii care muncesc in strainatate vor sa isi deschida afaceri in agricultura in tara

luni, 24 septembrie 2007, 18:07
2 MIN
 Iesenii care muncesc in strainatate vor sa isi deschida afaceri in agricultura in tara

Investitiile in agricultura cu fonduri de la Uniunea Europeana par sa ii atraga tot mai mult pe iesenii care lucreaza in afara tarii. Dupa ce au lucrat mai multi ani in constructii sau agricultura, acestia vor sa isi faca o afacere pe cont propriu.

Este si cazul familiei Neculaes din Halaucesti care vrea sa infiinteze o ferma de vaci finantata in parte cu bani de la UE. „Am un frate si doua surori care au lucrat in Italia. Cu fratele, care a lucrat in Italia si in constructii si in agricultura, am infiintat o asociatie familiala. Acesta s-a intors in tara si vrea sa continuie activitatea in agricultura", a explicat Fabian Neculaes. 

Ieseanul este deja proprietarul a 15 vaci si intentioneze sa achizitioneze tot pe atitea. „Inca nu am dat drumul la constructie pentru ca mai avem nevoie de un act aditional. Am adus utilajele si vrem sa continuam in acest domeniu", a mai spus Neculaes.

Valoarea totala a proiectului este de peste 150.000 de euro. O alta investitie cu bani trimisi de fiul care lucreaza in Grecia este si a lui Petru Carp din Oteleni, care doreste sa isi faca o ferma de capre. Acesta si-a achizitionat 120 de capre din fonduri proprii, iar restul sumei intentioneaza sa o acopere ajutat de un proiect pentru fonduri europene. „Am arendat 20 de hectare si din septembrie am achizitionat alte 120 de capre, care mi-au adus deja un profit", ne-a spus Carp.

Dupa cum sustin reprezentantii Directiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR), iesenii care lucreaza in afara tarii par a fi tot mai interesati sa investeasca in agricultura. „Am discutat cu mai multe persoane care au spus ca vor avea bani sa investeasca pentru ca lucreaza in strainatate. Locuiesc la tara si nu le ajung banii sa realizeze intreaga investitie pe cont propriu. Vor sa infiinteze ferme, fie zootehnice, fie pentru cultura de cimp", a explicat Gheorghe Cojoc, director executiv adjunct al DADR.

Prin programele SAPARD si Fermierul, s-au depus 173 de proiecte, cu o valoare totala de 62 milioane de euro.

Comentarii