De Business

Punem punctul pe știi

Itele unei afaceri trasnet

Subtitlu

vineri, 02 septembrie 2011, 18:23
5 MIN
 Itele unei afaceri trasnet

Societatea care a cumparat terenurile si cladirile Nicolina SA la un pret de nimic, dupa cum apreciaza reprezentantii agentiilor imobiliare din Iasi, are un bilant care arata jalnic din punct de vedere financiar. Firma nu are nici un angajat, nu are cifra de afaceri ci numai venituri, iar timp de doi ani a inregistrat pierderi consistente. Iar cireasa de pe tort este ca actionarul majoritar al companiei este o firma inregistrata in Cipru, un important paradis fiscal la nivel european si mondial.

La licitatia care s-a desfasurat miercuri, 31 august, a participat o singura firma. Cumparatorul si-a adjudecat bunul, un teren de 18,7 hectare pe care se afla opt cladiri principale plus drumuri de acces si cai ferate, numai dupa citiva pasi de licitatie. Reprezentantii firmei iesene aflate in procedura de faliment spun ca asteapta date oficiale in legatura cu licitatia de miercuri si pe urma vor sa urmeze toate caile de atac.

Oficialii societatii Management Reorganizare Lichidare (MRL), coordonata de Corneliu Mititelu, ce s-a ocupat de procedurile de licitatie si faliment, nu au putut fi contactati pina la inchiderea editiei pentru a explica cum a fost posibil ca terenurile sa fie vindute la pretul de numai 28,6 milioane lei fara TVA (6,7 milioane euro), in conditiile in care o evaluare recenta invocata chiar de lichidator stabilea ca activele firmei iesene aveau valoarea de 91,3 milioane lei, adica de peste trei ori mai mare.

Pierderi de aproape trei milioane euro

Conform ultimelor date postate pe site-ul oficial al Ministerului de Finante, firma Sticknet Investment, cea care a achizitionat activele amintite mai sus, a avut anul trecut pierderi de 10,08 milioane lei (2,37 milioane euro) si nu a avut nici un angajat.

Potrivit aceleeasi surse, societatea nu a declarat cifra de afaceri, ci numai venituri in valoare de 6,6 milioane lei. Sticknet Investment avea in 2010 un capital social de 14,8 milioane lei si active imobilizate trecute in contabilitate la valoarea de 110 milioane lei. Datoriile totale ale societatii erau la sfirsitul anului trecut de 116 milioane de lei, de opt ori mai mari decit capitalul social. Nici cu un an in urma situatia firmei nu a fost mai roz. Compania a inregistrat pierderi de 2,6 milioane lei si a avut venituri de 5,3 milioane lei si la fel nu a avut nici un angajat.

Datele de la Registrul Comertului arata ca firma are drept actionar unic compania Sticknet Development Limited din Cipru. Aceasta din urma are adresa in Nicosia, Akropoleos, Savvides Center P.C. 2012 etaj 1, ap. Biroul 102. Administratorul firmei Sticknet Investment, cea inregistrata in Romania, este Julia Csakvariova, nascuta in Bratislava, Republica Slovaca. Ea a fost numita in functia de administrator la inceputul lunii iulie. La infiintare firma a avut un aport de capital de numai 200 de lei.

Unul, doi, trei: adjudecat

In procesul verbal depus la Tribunalul Sindic se arata ca licitatia prin care s-au vindut cele 18,7 hectare de teren a urmat doar citiva pasi. Mai intii reprezentantul MRL, reprezentata de Corneliu Mititelu, a intrebat daca se ofera pretul de 68 milioane de lei, cit era stabilit in publicatia de vinzare, iar raspunsul a fost unul negativ.

Ulterior oficialii singurului participant la licitatie au fost intrebati ce pret ofera. Prima daca acestia au dat 28,4 milioane lei, si au urcat la 28,6 milioane lei fara TVA dupa o etapa intermediara. In acest punct licitatia s-a oprit si firma Sticknet Investment a fost declarata cistigatoare. Compania a depus in conturile administrate de lichidator suma de 9 milioane de lei si urmeaza sa ofere si diferenta in maxim o luna. Contactat, Gheoghe Macovei, directorul firmei Nicolina SA, a spus ca asteapta ca procesul verbal al licitatiei sa fie publicat in Buletinul Insolventei. "Noi trebuie sa abordam toate caile de atac“, a explicat Macovei. Acesta a amintit ca mai are citeva procese pe rol in ceea ce priveste situatia de la firma ieseana.

Si Corneliu Mititelu a fost apelat de mai multe ori pe parcursul zilei de ieri, dar nu a raspuns la telefon. In publicatia de vinzare se precizeaza ca: „In conditiile in care nu se ofera pretul de pornire la licitatie, activul Nicolina SA va fi valorificat la cel mai mare pret oferit, cu conditia sa nu fie derizoriu“. Atita timp cit Mititelu nu a putut fi contactat este greu de explicat ce inseamna derizoriu. De asemenea, un mare semn de intrebare ramine si in ceea ce priveste valoarea de evaluare de peste trei ori mai mare fata de cea de vinzare.

Ce s-a vindut?

Lichidatorul Nicolina SA a scos la licitatie, potrivit publicatiei de vinzare, 18,73 hectare de teren pe care se gasesc urmatoarele constructii: Sectia Scularie, Cladire tratament termic secundar, Turnatorie, Sectia Utilaj Constructii, Cladire Debitare Bare, Forja, Atelier Forja, Hala Platou Terasier, Alte bunuri imobile (cladiri, post trafo, rezervoare). Suprafata acestora din urma este de 10,9 hectare. La acestea se mai adauga platforme si drumuri in suprafata de 2,8 hectare, linii caii ferate in suprafata de 9.470 metri patrati, retele electrice, retea alimentare apa, retea canalizare plus alte bunuri mobile. Un calcul aritmetic simplu arata ca metrul patrat de teren de la Nicolina SA, nemaipunind la socoteala si bunurile de pe el, s-a vindut cu 36 de euro fara TVA. "In mod normal, in zona respectiva se vind terenuri la un pret de minim 150 de euro. Cred ca un pret corect este undeva la 250 de euro metrul patrat, dar avind in vedere ca este o suprafata mare, aproximativ 200 de euro ar fi un pret corect. Dar 36 de euro pe metru patrat mi se pare foarte mic“, a apreciat miercuri Ciprian Iovu, managerul agentiei Interimobiliare.

Coincidente ciudate

Sticknet Investment nu a aparut din senin. Firma infiintata la sfirsitul lui 2008 mai detine in Iasi 6,2 hectare de teren. Imobilul a fost achizitionat pe 6 februarie 2009 cu suma de 111 milioane lei (25,7 milioane de euro). Vinzator a fost firma ieseana Real Estate Development (RED) SRL, iar terenul a apartinut anterior tot firmei Nicolina SA. Compania Sticknet Investment a fost reprezentata in momentul semnarii contractului de cetateanul slovac Arpad Ersek. Dupa cum se poate observa valoarea activelor imobilizate declarate de compania cu actionariat cipriot coincide cu valoarea tranzactiei din 2009, mica diferenta fiind cel mai probabil explicata de fluctuatiile cursului valutar.

De asemenea, putem remarca ca un teren de trei ori mai mic vindut la inceputul crizei (2009) pe acelasi amplasament este de aproape patru ori mai valoros decit in prezent. Nicolina SA are datorii totale la stat si debitorii privati de circa sase milioane euro (25 milioane lei). Daca ne aruncam privirea pe tabloul creditorilor vom constata coincidente cel putin ciudate. Astfel, Real Estate Development SRL detine 61% din creante, iar Concept Investment 15,2%, restul fiind trecute in dreptul Fiscului, Primariei si Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului. 

RED a ajuns creditor prin achizitia creantelor pe care le aveau Finantele de recuperat de la firma Nicolina SA. Cu alte cuvinte, partenerul de afaceri al Sticknet Investment, respectiv firma RED, a avut piinea si cutitul in mina in procesul de insolventa si faliment al societatii Nicolina SA, si asta s-a intilmplat cu ajutorul reprezentantilor Fiscului.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii