De Business

Punem punctul pe știi

Licitatii cadou de la fiica la tata

Subtitlu

miercuri, 09 iunie 2010, 21:34
6 MIN
 Licitatii cadou de la fiica la tata

Firma familiei Sorinei Eliza Marin, fosta sefa si actuala adjuncta a Fiscului iesean, are contracte "cu cintec" incheiate atit cu Directia Regionala de Vama cit si cu Directia Judeteana de Finante. Ambele institutii sint subordonate aceleiasi autoritati: Ministerul de Finante. 

Criza financiara care a lovit din plin afacerile private are efecte din cele mai perverse asupra banilor publici. Lipsite de posibilitatea de a mai incheia afaceri intre ele, societatile trag la fondurile bugetare ca mustele la borcanul de miere.

Numai ca, in acest caz, intervin tot felul de interese obscure, iar factorii care guverneaza alocarea contractelor sint influentati de legaturi de prietenie, rudenie si mai ales de afilierea politica. Apropierea de partidul aflat la putere, PDL in cazul nostru, cintareste mai mult decit orice cunostinte de management sau pricepere comerciala.

"Ziarul de Iasi" a descoperit un exemplu concret si in rindurile de mai jos il trateaza pe larg. Este vorba despre firma familiei Sorinei Eliza Marin, fosta directoare de la Finante, actuala adjuncta. Societatea de paza Gip Est, controlata in acte de tatal Sorinei Marin, respectiv Victor Marin, are contracte atit cu institutia condusa de fiica sa, dar si cu Directia Regionala Vamala (DRV), firma subordonata aceluiasi minister ca si Finantele.

Totusi, interfata firmei este asigurata de Eduard Dorian Marin, dar acesta nu apare in documentele de la Registrul Comertului. Atit la Finante, cit si la Vama functiile de conducere au fost atribuite pe criterii politice, jocurile fiind facute de PDL.

Vama trage de timp

Sa le luam insa pe rind. Mai intiI, vom intra in bucataria Vamii (DRV). In primavara acestui an institutia a hotarit sa rupa contractul cu vechea firma de paza si sa organizeze o licitatie pentru alegerea unei societati care sa asigureze aceste servicii. Anuntul a fost publicat pe 15 aprilie in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP).

Potrivit anuntului, firmele trebuiau sa-si prezinte ofertele in perioada 15-26 aprilie, iar deschiderea ofertelor urma sa aiba loc patru zile mai tirziu. Suma alocata pentru contract era de aproape 259.000 de lei fara TVA. Surpriza insa. Doua dintre firmele participante au contestat o serie de criterii prevazute in caietul de sarcini.

Mai exact, SC SSP Guard Grup SRL Bucuresti nu era de acord cu prevederea conform careia trebuia sa detina certificate ISO 14001 si OHSAS 18001, iar SC Gardienii SRL avea obiectii in privinta impunerii unui termen de valabilitate a autorizatiei de functionare. Contestatia a fost depusa la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), iar procedurile de achizitie au fost suspendate.

"ISO 14001 reprezinta standardul pentru o companie care sa defineasca obiectivele referitoare la mediul inconjurator. Chiar nu stiu la ce trebuie asa ceva la o companie de paza. De asemenea, OHSAS 18001 este un standard recunoscut international pentru sanatate si securitate ocupatioanala, care nu stiu daca este relevant pentru o firma de paza. De obicei se pun asemenea conditii pentru a se debarasa de unele firme incomode si a ramine cele favorizate", a precizat unul dintre contestatari.

Drept dovada ca plingerile erau intemeiate, este solutia CNSC, care prin decizia nr. 2.207/C1/2137/2157 din data de 11 mai 2010, obliga institutia sa renunte la cerintele mentionate mai sus si de asemenea hotaraste reluarea licitatiei la zece zile de la comunicare.  Asta insemna ca undeva la sfirsitul lunii trecute procedura de achizitie trebuia reluata.

Numai ca DRV Iasi ia o decizie cel putin curioasa. In loc sa publice anuntul, actioneaza cele doua firme in instanta. "Actiunea a fost formulata la Curtea de Apel Iasi, iar dosarul are numarul 352/45/2010, urmatorul termen fiind pe 26 iunie, cind se vor administra probele. Curios este ca ne-a dat in judecata numai pe noi, contestatarii, si nu si CNSC, care ne-a dat dreptate. In acest caz, avem cistig de cauza deoarece nu avem calitate procesuala", au precizat juristii societatii SC Gardienii SRL.

Ssst… se lucreaza!

Intre timp, in liniste, fara prea multa reclama, firma Gip Est a ajuns sa asigure paza la Directia Regionala Vamala Iasi, Directia Judeteana Vamala Iasi, plus in Bacau si Suceava. Societatii i-a fost atribuit contractul prin negociere directa, la mijlocul lunii mai.

Reprezentantii DRV au refuzat sa dezvaluie numele celorlate firme care au fost contactate pentru a oferi serivicii de paza. "Conform art. 12, punctul 1, paragraful C, din Legea 544/2001, mai multe informatii privind activitatile comerciale sau financiare ale societatilor comerciale in cauza nu se pot furniza, pentru a nu se incalca principiul concurentei loiale. Au fost trimise invitatii unui numar suficient de mare de firme, astfel incit sa se asigure o concurenta loiala, firma Gip Est SRL fiind aleasa dintr-un numar de cinci  astfel de firme", au dat un raspuns total evaziv reprezentantii DRV Iasi.

De asemenea, nici nu au precizat clar care este valoarea contractului. "Tarifele percepute pot fi vizualizate in anunturile de atribuire postate pe SEAP", ne-au comunicat cei de la Vama.

Insa, in SEAP se precizeaza care ar fi fost valoarea contractelor in cazul in care licitatia mentionata mai sus ar fi fost dusa la capat. Dar, cum nu s-a finalizat, este greu de calculat pretul ce-l va incasa Gip Est, in conditiile in care a primit contractul prin negociere directa.

Vama motiveaza atribuirea contractului prin aceasta metoda prin faptul ca s-a aflat intr-o situatie speciala. "Eu chiar nu stiu despre aceasta licitatie, deoarece am un departament intreg care se ocupa cu asa ceva. Am contracte noi si altele reziliate, asa ca nu le tin minte pe toate. De asemenea, sint tot timpul pe drumuri in cautare de contracte si chiar nu stiu detalii despre aceste licitatii", ne-a spus Dorian Marin.

Ulterior, contactat telefonic, acesta ne-a indemnat sa venim a doua zi sa ne prezinte mai multe informatii. "Veniti miine (n.r. – astazi), sa va dau mai multe detalii, ca intre timp sa ma informez si eu", a adaugat Marin.

Cazul de la Finante

Itele sint la fel de incilcite si la Directia Generala a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi. Gip Est SRL a obtinut un prim contract de prestari servicii in anul 2006, in valoare de 4.307 lei pe luna. Tot in acelasi an, Sorina Eliza Marin a devenit director adjunct la Finante. Marin spune ca, in momentul in care a ajuns numarul doi la Fisc, firma tatalui deja cistigase contractul.

Problema este ca, an de an, din 2006 si pina in prezent, contractul dintre Gip Est SRL si Directia Judeteana de Finante a fost prelungit prin acte aditionale, fara sa se organizeze o noua selectie de oferte sau o noua licitatie, iar suma a ajuns la 6.498 lei. "Contractele se incheiau pe cite un an de zile si erau prelungite prin acte aditionale in conformitate cu legea", se apara Sorina Marin.

Reprezentantii Curtii de Conturi sustin insa ca un contract de prestari servicii se incheie de obicei pe un an si poate fi prelungit prin acte aditionale, fara licitatie sau cerere de oferta, de cel mult doua ori, in cazuri exceptionale admitindu-se si de trei ori. In exemplul nostru este deja vorba despre a patra oara.

Tot la sfirsitul anului trecut, Fiscul a mai incheiat un contract cu societatea controlata de membrii familiei Marin pentru reparatii si service la sistemul de alarma situat la arhiva proprie de la fosta Fabrica de Tigarete si reconfigurarea sistemului video la sediul DGFPJ. Documentele au fost semnate de catre Sorina Marin, care la vremea respectiva detinea sefia institutiei.

Contractul a fost in valoare totala de 21.500 de lei. "Chiar nu stiu de acesti bani si de aceste reparatii. Dar imi aduc aminte ca au fost niste furturi la arhiva noastra de la Fabrica de Tigarete si s-au facut ceva modernizari la sistemul de monitorizare", a incheiat subiectul, fara prea multe detalii, sefa de administrare a veniturilor statului.

Actualul director coordonator, Anton Dobos, sustine ca va analiza cazul si va lua masurile necesare. "Voi analiza situatia si unele aspecte privind respectarea legalitatii. Daca se gasesc ilegalitati se vor lua masuri pentru a intra in legalitate", a sustinut Dobos.

Comentarii