De Business

Punem punctul pe știi

Lipsa fortei de munca, suplinita cu turci si basarabeni

duminică, 10 februarie 2008, 18:35
3 MIN
 Lipsa fortei de munca, suplinita cu turci si basarabeni

Datorita lipsei fortei de munca calificate, tot mai multe firme din Iasi angajeaza muncitori straini. In principal, societatile care apeleaza la straini sint cele care activeaza in domeniul constructiilor. Potrivit statisticilor Oficului de Migratie Iasi pina in prezent s-au solicitat circa 180 permise de munca pentru persoane din afara spatiului UE. 

"In domeniul constructiilor forta de munca a fost solicitata pe tot parcursul anului 2007. Fata de 2006 pot spune ca a avut loc o explozie a cererilor, marea majoritate fiind pentru turci si moldoveni" ne-a declarat Liviu Gaita seful Oficiului de Migratie Iasi.

Conform aceleiasi surse anul trecut au cerut permise de munca pentru straini 28 de societati: sase dintre acestea  au solicitat muncitori prin detasare (n.r.-lucreaza in Romania, dar sint angajati la societati din tara de origine), iar celelalte 22 de societati prin angajare.

Una dintre cele mai mari firme din domeniul constructiilor, care a apelat la forta de munca din strainatate este SC Grup Colas SA. "Avem in acest moment un numar de 24 de lucratori din Republica Moldova. Sint detasati veniti prin firma Astral, cu care am incheiat contract de prestari-servicii. Experienta de un an de zile cu rezultate bune, ne-a determinat sa continuam colaborarea. De aceea mai dorim aducerea a inca 29 de moldoveni" a comentat Emil Haba, sef resurse umane la SC Grup Colas.

Firma are in medie, peste 1.200 de angajati dar, lucrarile de mare amploare i-au determinat pe angajatori sa mai caute muncitori. "Ne-am confruntat si ne confruntam cu o lipsa a fortei de munca calificata pe piata romaneasca. De aceea am cautat muncitori calificati peste hotare. Am optat pentru moldoveni pentru ca sint aproape si cunosc limba. Nu stiam daca sint foarte harnici, dar ne-am convins ca sint" a adaugat Haba.

Conform conducerii firmei Astral, fiecare angajat este asigurat medical atit in Romania cit si in Republica Moldova, fiind examinat dupa normele medicale ale fiecarei tari. Conditiile de munca oferite lucratorilor straini sint aceleasi ca si a celor romani ei lucrind pe posturi de dulgheri, fierari, zidari, betonisti sI ingineri. In ceea ce priveste cazarea, aceasta le este oferita de firma Colas si este in regim de camin. "Avem paturi supra-etajate, apa si caldura. Avem aragaz, butelii si tacimuri. Fiecare echipa are cite un bucatar" a declarat Ion Voluta directorul firmei Astral.

Acesta a adaugat ca salarizarea este specifica legislatiei tarii de provenienta dar fiecare angajat primeste 16% din salariu in Romania si 84% in Republica Moldova. Voluta nu a vrut sa avanseze un nivel al salariilor minime ce se platesc angajatilor din Republica Moldova ce lucreaza in Romania.

La capitolul restrictii conducerea firmei Astral ne lamureste "Nu au nici un fel de restrictii. Circula liber, isi rezolva orice problema iar cind e ceva urgent atunci au permisiunea sa plece din tara. In rest o data la doua luni merg in permisie acasa unde stau 3-4 zile" a completat Voluta.

O alta firma care a apelat la muncitori din strainatate este Inter Doga care asigura constructia cartierului de blocuri Green Park din Tatarasi. Societatea a adus in tara circa 40 de muncitori turci. De asemenea si la constructia complexului Era Shopping Park din Pacurari se folosesc angajati din Turcia, dupa cum sustine seful Oficiului de Migratie Iasi.

Conform statisticilor institutie mai sus amintite anul acesta in Iasi sint 97 de angajati straini si 84 de detasati. "Pentru anul acesta avem inregistrate 7 cereri care urmeaza a fi aprobate sau refuzate. Patru sint pentru conducatori auto pentru Rusia si 3 in domeniul IT" a completat Gaita.

Comentarii